Széchenyi István Egyetem

Kívül-belül megújul a Gyakorló iskola

Győr+ Fotó: Májer Csaba József
2022.10.29. 10:16

Közel félmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően megtörténik a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája rekonstrukciója. A beruházás energetikai korszerűsítést, eszközbeszerzést, burkolatcserét, udvarfelújítást és akadálymentesítést is tartalmaz. Az intézményben szeptembertől innovatív, élményalapú oktatási program indult, így elmondható, hogy az iskola kívül-belül megújul.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája a térség egyik legszínvonalasabb alapfokú oktatási intézményeként az országos átlagot jóval meghaladó eredményeket ér el a kompetenciavizsgálatokon, diákjai nagyszerű teljesítményt nyújtanak a versenyeken, de a tanulás mellett a művészet, a sport és a környezetvédelem területén is jeleskednek. A fenntartó egyetem szándéka, hogy a gyakorló legyen az ország leginnovatívabb iskolája, és valódi élmények útján adjon korszerű tudást már az általános iskolás korosztálynak is.

E stratégiai program megvalósítása mellett a Széchenyi István Egyetem az iskolaépület teljes felújításának lehetőségét is kereste. Ez végül európai uniós támogatással valósulhat meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból, a „Komplex infrastruktúra és eszközállomány fejlesztés a SZE és az ELTE gyakorló iskoláiban” című nyertes pályázat (EFOP-4.2.3-22-2022-00012) révén. A közös projekt teljes költsége 1,77 milliárd forint, amelyből a Széchenyi-egyetem 451 millió forintot nyert el a saját beruházására.

Az Öveges-iskola a 2016-os integrációt követően került egyetemünkhöz, s akkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ez legyen a térség legjobb általános iskolája. Ennek érdekében átfogó fejlesztési programot indítottunk. Megterveztük, hogy ehhez milyen infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség – hiszen az épület több szempontból is felújításra érett –, másrészt pedig jelentős szakmai, módszertani programot indítottunk útjára” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja. Hozzátette, a fejlesztés révén a diákok a legújabb, gyakorlatorientált, élményalapú módszerek segítségével tanulhatnak, az itt dolgozó pedagógusok 21. századi körülmények között dolgozhatnak, míg a Széchenyi-egyetem Apáczai-karának tanító és gyógypedagógia szakos hallgatói egy nívós iskolában, újszerű módszertant megismerve szerezhetnek gyakorlatot. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ részvételével olyan innovatív elemekkel bővül az oktatás, mint a Lego-robot-programozás vagy a digitális technológiák alkalmazása, a tananyag gyakorlati kísérletekkel való alátámasztása.

Az elmúlt hét év során már több felújítási munkát elvégeztünk a gyakorló iskolában, de az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel közös, sikeres pályázatunk minden eddiginél jelentősebb, komplex fejlesztést eredményez. Köszönjük a kormányzatnak, hogy mindezt lehetővé tette számunkra” – emelte ki a kancellár. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a munkálatok során nagyszabású energetikai fejlesztés is megvalósul, amely az energiaválság közepette sokat jelent a fenntartható működés szempontjából.

A felújítás során tehát elvégzik az épület energetikai korszerűsítésének első ütemét, amely nyílászárók részleges cseréjét, épületgépészeti felújításokat, radiátorcseréket, napelemes rendszer kialakítását és a padlásfödém szigetelését is magában foglalja. Emellett hűtési-fűtési rendszereket, köztük az informatikai terem klimatizálását is kiépítik. Több helyiségben történik árnyékolás, burkolatcsere, továbbá a tornatermet és az öltözőket is felújítják.

A beruházásban megtörténik a sportudvar árnyékolása, a hátsó udvar felújítása, és akadálymentesítés is szolgálja az épület korszerű működését. Az eszközbeszerzés keretében tantermi bútorokkal, tornatermi eszközökkel, interaktív táblákkal, asztali számítógépekkel és egyéb informatikai eszközökkel gazdagodik az intézmény.

Az iskola egy több mint százéves épületben működik, az 1894–95-ös tanévben már oktatás folyt benne. Az idők során több állagmegóvás történt, a legutóbbi felújítás 2018 nyarán már a Széchenyi István Egyetem jóvoltából valósulhatott meg közel 150 milliós európai uniós támogatásból – mondta el kérdésünkre Némethyné Toldy Gizella, a gyakorló iskola igazgatója. Hozzátette, az egyetem folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével még korszerűbbé tehető az intézmény. „Nagy megnyugvást jelent, hogy fenntartónk a mai bizonytalan gazdasági helyzetben is vállalta a zavartalan jelenléti oktatás biztosítását – hangsúlyozta.

Kifejtette, közös cél, hogy a gyakorló iskola innovatív, magas színvonalon oktató intézmény legyen, amely minden szempontból megfelel a mai kor elvárásainak, megfelelő tanulási környezetet és munkakörülményeket biztosítva a diákok, a jelenlegi és a leendő tanárok, tanítószakos hallgatók számára. „Ez az utóbbi 30 év legnagyobb volumenű felújítása intézményünkben. A több mint négyszáz tanulóval rendelkező iskola minden dolgozója, diákja és a szülői közössége nevében köszönjük az egyetem segítő és támogató hozzáállását” – zárta az igazgató.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Hirdetés