Borban Nagyok

Kiváló nedűk a Pannonhalmi borvidéken

Fotó: P. Csapucha Adrienn
P. Csapucha Adrienn
2021.11.18. 06:44

A Pannonhalmi Borvidék két kiváló pincészetébe látogattunk, hogy kiderítsük, vajon üde és illatos, testes és karakteres borokra számíthatunk-e az idei esztendőben. Annyi biztos, hogy most sem kell majd csalódnunk.

„Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik” – szól a mondás és nem véletlenül ehhez a népszokáshoz köthető az újbor kóstolása, novemberben ugyanis a libalakomák mellett, a gasztronómia felkínálja a legfrissebb fehér, rosé vagy éppen vörös színben pompázó nedűit. A gazdák többsége izgatottan várja a 2021-es borokat, hiszen ahogy fogalmaznak: idén kegyes volt az időjárás a tőkékhez, és azok műveléséhez. „Ha visszatekintünk az elmúlt három évre akkor elmondhatjuk, hogy elég aszályos időszakon vagyunk túl, ezzel ellentétben idén csak augusztusban több mint 200 milliméter eső esett térségünkben. Ez kedvezett a gyümölcsnek, mind az érésében, mind pedig abban, hogy megfelelő illat- és aromaanyagok képződjenek a szőlőben” – kezdte beszélgetésünket Hangyál Balázs, a Hangyál Pincészet tulajdonosa.

Modern és igényes pincészet Nyúl szívében

Hangyál Balázs gyerekkori álmát valósította meg, amikor növényorvos feleségével Katalinnal, 10 évvel ezelőtt a nulláról felépítették borászatukat. Jelenleg 12 hektáron gazdálkodnak, a termés 70%-át a fehér, míg 30-át a kékszőlő teszi ki.

Három gyermekük örömmel segédkezik az egész éves munkálatokban, így a szüretnek is aktív résztvevői voltak. A szüret idén augusztus végén az irsai olivérrel, majd szeptember elején a pinot blanc szőlőfajtával vette kezdetét. A modern, igényes pincében 24 fajta bor készül ez megközelítőleg 60 ezer palack bort jelent. Ráadásul a nyúli borász idén mert nagyot álmodni, és egy különlegességgel is megörvendezteti a borkedvelő közönséget.

Finom nedűk sorakoznak a hordókban

„19-re lapot húztunk és bevállaltuk. A rajnai rizling egy részét ugyanis még nem szedtük le, az szó szerint kint töpped a tőkéken. Ha megkóstolsz rajta egy szemet, olyan mintha mézédes mazsolát ennél. Nos, ebből lesz reményeim szerint egy testes, nagy édesbor, amire térségünkben 8-10 évente van lehetőség” – árulta el Hangyál Balázs. „Összességében elmondható, hogy nagyon jó borok lesznek 2021-ben, kiváló illatokkal és savakkal, ugyanakkor egy kicsivel magasabb alkoholtartalommal, hiszen nagy volt a cukoráramlás a szőlőben” – tette hozzá a szakember.

Hasonlóan nagy reményekkel tekint a jövőbe a győrújbaráti Pécsinger Pincészet csapata. Mikor beszélgetésünk kezdetén Anghelyi Ádámot, a pincészet borászát arról kérdeztem, hogy melyik borukat emelné ki, ő rögtön ráfelelte, hogy éppen azt szeretik, amelyiket fogyasztják, egyet képtelenség kiemelni. Pedig számos díjnyertes borral büszkélkedhetnek, az Irsai Olivér és a Hableányka nemrégiben a Bor és Magazin rangsorában lett dobogós, míg a Rajnai Rizling a 2021-es VinAgórán zsebelte be az aranyérmet, a Ph-érték fantázianevű nedű pedig 2020-ban hazánk Top 20-as száraz fehérborai között szerepelt.

Anghelyi Ádám, a Pécsinger Pincészet borásza

„Magyarország 22 borvidéke közül a pannonhalmi az egyik legfiatalabb és az egyik legjobban fejlődő borvidék. Az elmúlt évtizedben számos új pincészet is alakult, melyek kiválóan szerepelnek a megmérettetéseken. Azt gondolom, hogy térségünk borászatai a következő rangos versenyeken is nagy esélyekkel pályázhatnak a kitüntető címekre” – fogalmazott a Pécsinger Pincészet fiatal borásza. Anghelyi Ádám a Győrplusznak elárulta, ők maguk 80 hektáron dolgoznak, több mint 10 féle bort készítenek, ez a folyóborok mellett megközelítőleg 15 ezer palackot jelent, sőt 100%-os natúr szőlőlé is szerepel a kínálatukban. S bár a termesztés feltételei minden tekintetben adottak voltak, mégiscsak akadtak nehézségek. „Pontosan a kedvező időjárás miatt nem a megszokott szőlőéréssel és szürettel kellett szembesülnünk, erre nagy figyelmet fordítottunk, ahogy az új piaci igényekre is reagálnunk kellett, hiszen a pandémia új kihívásokat állított a pincészetek elé. Azt mindenesetre örömmel láttuk, hogy a helyiek közül még többen észrevették, hogy igenis színvonalas borászatok működnek a pannonhalmi borvidéken. Ezekért a pozitív visszajelzésekért érdemes dolgozni” – zárta beszélgetésünket Anghelyi Ádám.