Hirdetés
Diákok vettek részt

Kiürítési gyakorlat és Zacher Gábor-előadás az Audi Arénában

Fotó: Győr+TV
Győr+
2021.11.18. 12:10

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség Csepi László tűzoltó ezredes vezetésével kiürítési gyakorlatot tartott a győri Audi Arénában. Az eseményen megjelenő 800 diák emellett oktatást kapott arról, hogyan segítsen például, ha földön fekvő, bajba jutott embert lát az utcán.

Hirdetés

A közösségi szolgálati börze mellett újraélesztési bemutatóra és az intézmény éves tűzriadó tervgyakorlatára is sor került.

Hajtó Péter önkormányzati képviselő szerint lényeges, hogy amikor csak lehetőség adódik, a diákok ilyen és ehhez hasonló eseményeken vegyenek részt.

,,Ez a rendezvény egy jó gyakorlat, ráadásul a fiatalok megértik mindennek a fontosságát. Egy szervezőnek komoly felelőssége van abban, hogyan kell biztonságosan lebonyolítani egy eseményt. Az ehhez hasonló rendezvények hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy mindig tanuljunk valamit, és fejlődjünk” – árulta el Hajtó Péter.

Az eseményen dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus tartott előadást a diákoknak, a téma a kábítószer-fogyasztás volt.

,,Az életünk az elmúlt másfél évben jelentősen megváltozott. Talán az egyetlen pozitív hozadéka a járványhelyzetnek, hogy a kábítószer használata csökkenő tendenciát mutatott – magyarázta a szakember. – Ennek az oka, hogy a nagy lezárások a kábítószerhez való hozzáférést csökkentették. A szerek ára is felment, hiszen óriási ellenőrzések voltak mindenfelé. Viszont a kábítószer itt van közöttünk, és meg kell tanulnuk vele együtt élni. Muszáj megtanítani a gyerekeket arra, hogy ezzel kapcsolatban jó döntéseket hozzanak. Ez egyszerűen hangzik, de mindez ennél sokkal bonyolultabb. A kábítószerproblémának van egy nagyon egyszerű megoldása, egy három betűs magyar szó: a nem!”

Felvetődik ugyanakkor a kérdés: mi történik, ha egy fiatal kísértésbe esik, s netalán kipróbál valamilyen tudatmódosító szert?

,,Nagyon sokat lehet tanulni, hogy egyáltalán miként kommunikáljunk a témáról a gyerekekkel. Mindez nem egyszerű feladat. Egy kamasz tele van változásokkal, a felnőttek és a köztük lévő kommunikációs gátat kellene ledönteni – mondta Zacher, akinek az előadásai országszerte rendkívül népszerűek. – Hála Istennek nem nagyon szoktam negatív visszajelzéseket kapni. Megpróbálok a fiatalok nyelvén kommunikálni, ami azt gondolom, nagyon fontos. Partnerként kell velük beszélgetni.”

Televíziós szerkesztő: Pécskai István, Németh Boglárka

Hirdetés