Hirdetés

Kitüntetések a megyei díszközgyűlésen

Fotó: Mkliz Fotó, Komlós Ádám
J. Kovács Andrea
2022.08.18. 16:45

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat díszközgyűlésen emlékezett meg Szent István királyról és a magyar államalapításról. Az Esterházy-palotában megtartott ünnepségen átadták a megye legrangosabb kitüntetéseit.

Hirdetés

Ünnepi beszédében Firtl Mátyás, a megyegyűlés korábbi alelnöke méltatta Szent István államalkotó tevékenységét, melynek köszönhetően ezer év elmúltával is itt élhetünk a Kárpát-medencében.

Ezen a napon mindnyájunkat megérint a szent örökség, hogy keresztény magyarként történelmi küldetésünk van. Ez nem más, mint érvényre juttatása annak az értékrendnek, mely a magyar állameszme folytonosságát ezer éven át megtartotta, s hogy súlyos csapások közepette és annak ellenére is fennáll és működik. Ez a Szent István-i mű a múlt, jelen és jövendő magyarjainak közös műve, egyidejűleg elrendelés és történelmi szükségszerűség, a földiek érdeke és az égiek akarata szerint.” – hangsúlyozta a szónok.

A rendezvény a kitüntetésekkel folytatódott, melyeket Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke adott át. Győr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet vehetett át Firtl Mátyás, aki 12 éven át volt a megyei önkormányzat alelnöke, 2005 és 2018 között pedig Sopron országgyűlési képviselője is. Ez idő alatt elhivatottan teljesítette a rábízott feladatokat, a szociális területet felügyelő tisztségviselőként jó szívvel és elszánt tenni akarással fordult az elesettek felé. Meghatározó szerepe volt a régió- és területfejlesztésben, az infrastrukturális lehetőségek megteremtésében, az uniós szakmapolitikai munkában. Horvát nemzetiségűként támogatta a nemzetiségeket identitásuk megőrzésében, kultúrájuk és hagyományaik ápolásában.

Az ünnepségen Péterfi Sándor-díjjal ismerték el dr. Makk Zoltán, a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola igazgatójának munkásságát.

A Kormos István-díjat Németh Attila, Győrben élő és alkotó festőművész-tanárnak ítélték oda, akinek nevéhez fűződik a Győri Grafikai Műhely megalapítása. Munkái egyaránt megtalálhatók hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben.

Tóth Jánosné, az Értelmileg Sérültek és Segítőik megyei egyesületének korábbi elnöke kapta a dr. Batthyány-Strattmann-díjat. Ő több mint két évtizedig dolgozott azért, hogy jobbá és hasznosabbá tegye a sérültséggel élők életét. Az egyesület elnökeként számos hagyományteremtő programot és rendezvényt szervezett és teszi ezt a mai napig. Munkájának fő célja, hogy csökkentse a fogyatékkal élő emberek és családjaik társadalmi megkülönböztetését.

A megyei közgyűlés Meller Ignác-díjat adományozott a Játszótér 2006 Kft-nek, melyet a Bezin tizenhat éve működő családi vállalkozás vezetője, Dóra Vilmos vett át.

A kitüntetések átadása után a díjazottak nevében Firtl Mátyás meghatottan mondott köszönetet, majd bejelentette, hogy az elismeréssel járó pénzjutalmat az Értelmileg Sérültek és Segítőik megyei egyesületének ajánlja fel.

Az eseményen közreműködtek a Győri Filharmonikus Zenekar művészei és Kóródi-Kovács Anna népdalénekes.

Galéria: Mekliz Fotó, Komlós Ádám

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés