Köszönet a művészetkedvelő közönségnek és a kulturális intézményeknek

Kiemelkedő bevételeket hozott az átszervezés Győrben

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.05.22. 13:59

Győr kulturális intézményei működésének az energiaárak emelkedése miatt történő kényszerű átszervezése nemcsak szakmai szempontból volt sikeres, hanem a tervezettnél lényegesen nagyobb bevételt hozott. Ez az eredmény kulturális intézményeink vezetőinek, szakembereinek, a társulatok tagjainak megértését, szoros együttműködését, alkotó erejét, rugalmasságát, közönségük iránti alázatát, és a győri polgárok művészet szeretetét egyaránt dicséri - írja dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, köszönetet mondva az érintett intézményeknek és a közönségnek is.

Győr kulturális intézményei működésének az energiaárak emelkedése miatt történő kényszerű átszervezése nemcsak szakmai szempontból volt sikeres, hanem a tervezettnél lényegesen nagyobb bevételt hozott. Ez az eredmény kulturális intézményeink vezetőinek, szakembereinek, a társulatok tagjainak megértését, szoros együttműködését, alkotó erejét, rugalmasságát, közönségük iránti alázatát, és a győri polgárok művészet szeretetét egyaránt dicséri.

Közismert, hogy a 2022-es év költségvetését nehéz helyzetbe hozta az energiaárak drasztikus emelkedése.  Ez mindegyik intézmény működését érintette, de különösen a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett közös játszóhelyének, a színháznak az épülete jelentett gondot a hatalmas terek, a korszerű szigetelés hiánya miatt.

A kulturális intézmények, társulatok jelentős részének működtetése nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé. Az azonban egyetlen pillanatra sem merült föl a város vezetőiben, hogy országosan ismert és világhírű együtteseink bármelyikéről lemondanánk. Meggyőződésünk, hogy ezek az intézmények, az együttesek a művelődés, a katartikus élményszerzés, a szórakozás színterei Győr kiemelkedően fontos, látogatott létesítményei, szellemi közösségei. Arra kellett tehát megoldást találni, hogy miként tudjuk a kedvezőtlen energiaár-viszonyok közepette is színvonalasan tovább működtetni kulturális intézményeinket. Ehhez szükség volt az intézményvezetőknek, a város kulturális szakembereinek, a művészeknek az áldozatvállalására, kreativitására, egymás munkájának tiszteletére, a tevékenységek összehangolására.

Kiemelkedő érdemnek tartjuk, hogy az intézmények közösen készítették el a változások programját, helyszíneket, műsorterveket egyeztettek. A művészetkedvelő győriek pedig követték őket ezen a korábbinál kevésbé kényelmes úton.

Ennek eredményeként a 2022-es költségvetés eredeti terveihez képest az intézmények nagy többségének bevétele jelentősen emelkedett. Legnagyobb intézményeink megduplázták tervezett bevételüket. Így megalapozták hosszú távú működésüket, bizonyították életképességüket, s azt, hogy Győr polgárai ragaszkodnak hozzájuk, kitartanak mellettük.

Köszönjük a kulturális együtteseknek és intézményeknek, a város kulturális szakembereinek, a művészetkedvelő- és pártoló közönségnek a Győrhöz méltó tevékenységét, magatartását.

Szívügyünk Győr.

                                                                                                     Dr. Dézsi Csaba András

                                                                                                        polgármester