„Győr a kincsek és az értékek kimeríthetetlen tára”

Kiállítás népszerűsíti a Győri Értéktárat

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.04.19. 16:35

A győri értékeket bemutató kiállítás nyílt szerdán a Kisfaludy Károly Könyvtárban, ahol az értéktárba javaslatot tevőket emléklappal jutalmazta Szeles Szabolcs alpolgármester, a bizottság elnöke.

A Győri Értéktárat két évvel ezelőtt alapította a győri önkormányzat azzal a céllal, hogy összegyűjtse és népszerűsítse azokat a kincseket, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Jelenleg több mint húsz helyi értéket tartalmaz a tár. Elsőként dr. Dézsi Csaba András polgármester javaslatára a Győr-keresztek története, majd Szeles Szabolcs alpolgármester kezdeményezésére pedig a vaskakas legendája került be a Győri Értéktárba.

„Győr a kincsek és az értékek kimeríthetetlen tára. Győr maga a csoda” – emelte ki köszöntőjében az alpolgármester. Majd beszélt a bizottság munkájáról, és arról, hogy a helyi, győri kincsekből később megyerikum, nemzeti érték, vagy akár hungarikum is lehet. „Azt látjuk, hogy a Győrben élők nem igazán ismerik a városunk történetét, épített, kulturális vagy gasztronómiai örökségét. Ebben van a mi feladatunk, a teendőnk mindezt bemutatni” – emelte ki a bizottság elnöke.

Sikeres agrárminisztériumi pályázat jóvoltából, az elnyert támogatásból valósult meg a kiállítás, amellyel népszerűsíteni kívánják a helyi értékeket. A tárlatot utazó kiállításnak szánják, és a tervek szerint városi nagyrendezvényeken is látható lesz. Ezen túlmenően, az értékek népszerűsítésére kisfilm is készül, bemutatva többek között az evangélikus szigetet, a bélyeges téglákat, vagy a győri lovas nemzetőr díszszakaszt. Az alpolgármester arra buzdítja a győrieket, hogy jelöljenek számunkra fontos helyi jellegzetességeket, és hogy ismerjék meg Győr kincseit. A megnyitót követően Szeles Szabolcs átadta az emléklapokat az értéktárba került anyagok előterjesztőinek.

A tárlat a hónap végéig látható a Kisfaludy Könyvtárban.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka