Hirdetés
Hiteles válaszok és példamutatás

Készítsünk napirendet és éljünk a jelenben!

Győr+
2020.03.20. 05:29

A koronavírus-járvány miatt hétfő óta más rendszerben éljük a mindennapokat, a gyerekek otthon tanulnak, miközben a szülők többnyire a munkahelyükön dolgoznak. Benczéné Tímár Irén tanácsadó szakpszichológust kérdeztük, mi az, amiről beszélni kell gyermekeinknek a koronavírussal kapcsolatban.

Hirdetés

Nagyon eltérő az információ a gyerekeknél, ami függ attól, hogy a szülőktől mennyire hiteles felvilágosítást kaptak. Vannak, akiknél a szorongás és a félelem tapasztalható, vannak akik bagatelizálják a dolgokat, van aki humort próbál belőle csinálni. A pszichológiai teszteknél van például az ún. betegfa teszt, ahol a koronavírus mint betegség is megjelent már a pszichológus által vizsgált néhány gyermeknél. Nagyon eltérő ismereteik vannak, ezért jó lenne, ha korrekt és életkoruknak megfelelő választ adnánk szülőként. Például, hogy van egy vírus, amit még nem ismerünk, nagyon keveset tudunk róla, nincs ellenszere jelenleg, kialakult egy járvány belőle, és most mindenki küzd azért, hogy a terjedését minél hamarabb megállítsuk.

„A hangsúlyt arra tenném, ha a gyermekemmel beszélgetünk a járványról, hogyan tudunk védekezni ellene. Ebben a legfontosabb, hogy a szülői magatartással példát mutassunk abban, hogy mi is betartjuk a szabályokat, ezzel segítve a vírus terjedésének megakadályozását” – emelte ki Benczéné Tímár Irén sorolva a legfontosabbakat a helyes kézmosás megtanulásától kezdve a megfelelő testtávolság megtartásán át egészen addig, hogy nem megyünk közösségbe, a középiskolásoknak ebben a helyzetben tilos a buli. A szakember sajnálatosnak tartja, hogy a hétfőn bevezetett online oktatást nagyon sok helyen megünnepelték a hétvégén a tinédzserek, mondván, hogy nem lesz tanítás, és nem kell iskolába járni.

Higgadtan és példamutatással kell felhívni a gyerekek figyelmét a helyzet komolyságára, az összefogás fontosságára.

A pszichológus hozzátette, a középiskolás és egyetemista gyermekek az interneten már rengeteg információval találkozhattak, a szülő felelőssége, hogy átbeszéljék ezeket az ismereteket, hagyjunk időt, hogy kérdezhessen a gyermek és kérdéseire minden esetben kapjon válaszokat.

Már születtek mesék gyerekeknek a koronavírusról is, de nagyon szép példákat találhatunk egyéb ismert történetekből, mesékből amelyek az összefogásról, a nem látható ellenség legyőzéséről és a felemelkedésről szólnak. Felnőtteknek is egyre több olyan interneten elérhető, jól összeszedett ismeret jelent meg, amely segít a mindennapokban a lelki támasz nyújtásában is, például Eiben Tamás nyíracsádi katolikus plébános gondolatai a Corona betűihez rendelve, mit jelent a csend, otthon, rend, olvasás, növekedés és alázat.

Hogyan tudunk egy kicsit felülemelkedni a helyzeten, amikor a családokat, benne az egyéneket a kilátástalanság és a bizonytalanság megérinti? A pánik, a stressz egzisztenciálisan, egészségügyileg is hat a családokra. Jelenleg a legfontosabb, hogy strukturáljuk a napjainkat, napi és heti rendet állítsunk fel, ami lehetőleg közelítsen ahhoz az életritmushoz, amely szerint éltünk eddig is. Mindez azért kell, mert ha szabadságra megyünk, megéljük annak üdítő varázsát, hogy nem kell korán kelni, felrúghatjuk a szoros napirendünket, de ez egy idő után nagyon erős szorongást is tud kiváltani ebben a helyzetben, hiszen kényszerből vagyunk otthon látszólag bezárva. Állítsunk össze együtt a gyerekekkel családi napi-, illetve heti rendünket és azt próbáljuk következetesen betartani. Tegyünk bele olyan közös vagy egyéni tevékenységeket, játékokat is, amire esetleg nem volt időnk vagy elmaradtak a családtagok hiányzása miatt. Szüleinktől, nagyszüleinktől is kérhetünk tanácsot, az ő gyermekkorukban mit tettek és hogyan játszottak, esetleg azokból visszaemelni jó megoldásokat a jelenlegi élethelyzetünkbe, de erre is találunk már összegyűjtött ötletek a Facebookon.

A szakpszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenben éljünk, azzal foglalkozzunk, amit most tudunk megtenni, mert ha a távoli jövőbe nézünk, az újra csak a szorongásunkat erősítheti.

Időnként természetes, hogy szorongunk és félünk, de próbáljuk meg akkor annak teret adni, vonuljunk el kicsit, csendesedjünk le, hallgassunk zenét.

15-20 percen gondoljuk végig a „rossz gondolatainkat” is, próbáljuk azokat kezelni és utána térjünk vissza a jelenbe. Saját magunk, társunk félelmeit is kezelnünk kell és mindemellett támaszt kell nyújtani a gyermekeinknek is, amellyel nagyon komoly feladat és felelősség hárul ránk, mint szülőkre. A családi életben most van lehetőség az összekovácsolódásra, hiszen egymás mellett vállvetve kell küzdenünk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez az időszak mindenkinek feszültséggel jár. Hogy ebben mennyire tudunk segítőkészek és türelmesek lenni, hogyan tudunk új energiákat, új lehetőségeket találni és azokat megélni, csak tőlünk függ. Tudatossággal és felelősséggel kell tenni a dolgunkat.

„Nagyon meglepett, jó érzéssel, büszkeséggel tölt el az, hogy elindult az Összefogás Győrért mozgalom, amely megmutatja, az önzetlen emberek odafigyelését másokra” – mondta Benczéné Tímár Irén, majd összegzően hozzátette: „Számos megélt élmény és helyzet mutatta az elmúlt napokban is már a felemelő és segítő szándékot, tettet a bizony felbukkanó önző, egoista szemléletű magatartás mellett. Vészhelyzetben felerősödnek a szélsőségek, rajtunk múlik, hogy a felelős viselkedés, a nemes szándék és cselekedet lesz-e mindennél, még a vírusnál is erősebb.”

Kapcsolódó témák: #egészség | #koronavírus |
Hirdetés