Karácsony ételpazarlás nélkül

J. Kovács Andrea Pixabay
2022.12.17. 15:06

A karácsonyról a családi összejövetelek mellett mindenkinek a finom ételek és sütemények jutnak eszébe. Ünnepek előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, így nem csoda, hogy karácsony után harminc százalékkal nő a szemét mennyisége, vagyis ennyivel többet pazarolunk. Hogyan lehet ételpazarlás nélkül ünnepelni? – kérdeztük Herman Etelkát, a Környezetvédelmi Osztály vezetőjét.

Vásárlás előtt nézzük át, mi van otthon. Ennek alapján, környezettudatosan állítsuk össze a bevásárlólistát, így nem csábulunk el a boltokban az egyet fizet–kettőt kap akciók láttán.

Válasszunk helyi, szezonális alapanyagokat a termelői piacokon, online piactereken vagy a szupermarketben! Kész ételek helyett friss alapanyagokat vásároljunk. Inkább főzzünk kevesebb félét, de friss alapanyagból.

Sok sütemény hozzávalóiból nem feltétlenül szükséges egy egész csomag. A csomagolásmentes boltok nemcsak azért jók, mert nem használunk feleslegesen műanyagot, hanem pontosan annyit vehetünk, amennyi kell.

Annyi főre vásároljunk, ahányan leszünk! Általában másfél adag/fővel ajánlott számolni, de most vegyük figyelembe, hogy többfogásos menüt készítünk. Lehet, hogy elég, ha háromnegyed vagy egy adag/fővel számolunk, így biztosan nem pazarolunk.

Az is segíthet, ha megbeszéljük a családdal, hogy a kedvencekből mindenki hoz egy kisebb adagot.

Ha mégis marad valami, azt fagyasszuk le! Ha már nincs egy fikarcnyi helyünk sem, akkor az interneten rengeteg újrahasznosító recept közül válogathatunk.

Az ünnepi időszakban is vannak, akiknek nem jut étel és az utcán töltik a karácsonyt. Gondoljunk rájuk is, tegyünk pár finom falatot a Győrben is több helyen található ételdobozokba, vagy vegyük fel a kapcsolatot különböző jótékonysági szervezetekkel.