Művészek békebeli karácsonyi receptjei

Kara Zsuzsanna: A karácsonyi kocsonyánk története

Fotó: Kara Zsuzsanna
Győr+
2020.12.04. 17:37

Így készíti a hagyományos ünnepi kocsonyát a Győri Balett magántáncosa.

Az édesanyámnál töltött szentestéken a vacsora menüsora hideg ételekből áll. Az ünneplőbe öltözött asztalon tatárbifsztek, svéd gombasaláta, ecetes-majonézes burgonyasaláta, hideg sült húsok, fasírt, ecetes hal és kocsonya várja a családot. A nagyobb lakoma a 25-ei ebéd, ami gazdag levessel, meleg ünnepi főételek sorával folytatódik.

Kara Zsuzsanna

Anyukám mesélte, hogy a nagyszüleim idejében a 24-e még munkanap volt, így nagymamám előre elkészítette az esti vacsorát. Ezért került többnyire készétel szenteste az asztalra a frissensültek helyett. Kivétel ez alól a frissen sütött bejgli volt, melynek az illata mindig belengte és a mai napig belengi a lakást 24-én este. Ezt a hagyományt folytatom én is, azzal a változtatással, hogy az anyukámat kicsit tehermentesítve, a testvéremmel megbeszélve beosztjuk, ki melyik ételt készíti el, amit aztán öt unokájával együtt, közösen, nála ünnepelve fogyasztunk el vacsorára.

Kara Zsuzsanna 29 éve a Győri Balett tagja, magántáncos, balettmester, koreográfusasszisztens, az Édász-díj (1998), a Kardirex-díj (2007), a Carmen-díj (2014), valamint a Magyar Arany Érdemkereszt (2018) birtokosa. Három gyermek édesanyja.

A kocsonyát 15 éve mindig én főzöm, a hagyományos családi recept szerint, amit generációk tanítottak egymásnak. A különlegessége az óriási, kétfazéknyi mennyiségben rejlik, illetve abban, hogy a család minden tagja kicsit más összeállítású kocsonyát kap, olyat, amilyet szeret. Szinte névre szóló tányérok készülnek, amelyek kimérése felér egy extra koreográfiával és rítussal. Van, aki csak hússal, van, aki hússal és körömmel, nyelvvel vagy anélkül, répával, tojással, vagy épp anélkül kéri. Ráadásul ki ecettel, ki citrommal szereti, én apukámtól ,,örökölve” ecettel-pirospaprikával, és újabban még majonézes tormával ízesítve is fogyasztjuk. Szerintem a kocsonyám titka az idő, hiszen minimum 8 órát főzöm, de inkább abálom a hozzávalókat, majd a tetejéről nagyon precízen merem le a zsírt, amitől jó ízű és tiszta kocsonyát kapok a leszűrés után.

Hozzávalók 10 személyre

2 kg csülök
1 kg lapocka
60-80 dkg bőr, fül
3-4 köröm
4-5 sertésnyelv
1 kg sárgarépa
4 db fehérrépa,
2 db vöröshagyma
2 db zeller
1 fej fokhagyma (én anyukám miatt nem teszek bele)
ízlés szerint egész bors, egész kömény, só.

Elkészítése:

A húsokat, a bőrt, a körmöt jól megmosom, megtisztítom, majd egyszer felforralom és azt a vizet leöntöm róla. Újra felöntöm hideg vízzel, hozzáadom a többi hozzávalót, megfűszerezem, majd nagyon lassú tűzön, nem forralva főzöm. A tetejéről a habot, a zsírt rendszeresen lemerem. Ha minden hozzávaló megfőtt benne, leszűröm és jöhet a családi koreográfia.

„A 2020-as rendkívüli év ellenére azt kívánom, hogy karácsonykor mindenki találja meg azt a különleges utat a szeretteihez, ahol megélheti az elcsendesült, a bensőséges, szeretetteljes összetartozás érzését.”

Korábban a sorozatunkban:

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #karácsony | #recept |