Hirdetés

Jubileumi emlékkönyv a Győri Erdélyi Körtől

Kárpát Zsolt
2021.09.17. 19:46

A Győri Erdélyi Kör jubileumi emlékkönyvet jelentetett meg az elmúlt 30 évéről. A kiadványt pénteken délután mutatták be Győrben a Generációk Házában. A Győri Erdélyi Kör volt az első olyan egyesület az országban, amely összefogta a Magyarországon letelepült erdélyieket.

Hirdetés

A könyv kézirata már 2019-ben elkészült, mert a szervezet akkor ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját, amit azonban anyagi okok miatt az egyesület nem tudott megjelentetni. Tavaly azonban dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere megismerkedett a kör vezetőivel és úgy döntött, nagy hiba lenne, ha a már kész emlékkönyv nem jelenhetne meg, így felajánlotta a város segítségét. Ennek köszönhetően nem csak megjelenhetett, de több fejezettel bővült a Voltunk…leszünk! című kötet.

Szőcs Zsuzsanna a Győri Erdélyi Kör alelnöke az ünnepélyes bemutatón kiemelte, a szervezet célja, hogy valami maradandót tudjanak alkotni az utókornak. Pontosan ilyen ez a most megjelent emlékkönyv, ami bemutatja a győri erdélyiek elmúlt 30 évét. Érdekesség, hogy az írások jól tükrözik az erdélyi nyelvezetet, kultúrát és szokásokat. Emellett az idén 100 éves Székely Himnuszról is sok érdekességet tudhatnak meg az olvasók.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András a rendezvényen elmondta, mivel az egyik nagyapja erdélyi születésű volt, így midig is szorosan kötődött Erdélyhez.

„Fantasztikus dolognak tartom azt, hogy 30 éve itt működik egy olyan kör, egy olyan csapat, akik ápolják gyökereiket. Emlékeztetnek minket arra, hogy valójában mi magyarok sokkal többen vagyunk. Azt is látom, hogy a határon túlélőknek mennyire fontos, hogy meg tudják tartani magyarságukat.”

A kötet árából származó teljes  bevételét  a Győri Erdélyi Kör egy közös emlékhely kialakítására fordítja.

Fotógalériánk az átadásról:

Fotó: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Erdély | #Győr | #könyv |
likeold
a fb oldalunkat