Hirdetés

Jönnek a páciensek, de még nem maradnak

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.03.23. 18:07

Az országban elsőként Győrben nyílt meg hétfőn a kórház munkáját tehermentesítő elkülönítő vagy szakszóval karanténház, hivatalos nevén Petz-Széchenyi Megfigyelőközpont a Széchenyi István Egyetem területén. Dr. Gunther Tibor főorvos, szakmai igazgató tájékoztatása szerint hétfőn 16 óráig tizenegy páciens jelent meg, közülük négy minősült gyanúsnak a koronavírus-fertőzés szempontjából.

Hirdetés

Egyelőre nincs még lakója a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem által közösen létrehozott megfigyelő központnak. A tizenegy páciensből a kikérdezési protokoll (csekklista) alapján csak négy eset bizonyult gyanúsnak. Ez a négy páciens a mintavétel után inkább a házi karantént választotta, amiről az ÁNTSZ-t tájékoztatják, és az ellenőrzés az ő feladatuk a későbbiekben. További sorsukat az dönti el, hogy pozitív lesz-e a tesztjük. A gyanús eset első tesztje nem jelent feloldást a karantén alól (akár kórházi/kollégiumi vagy házi elkülönítésben vannak).

„A legjobb mindenki számára az otthoni karantén” – szögezi le dr. Gunther Tibor, a megyei kórház osztályvezető főorvosa, aki a járvány idején a központ szakmai igazgatójaként irányítja az itt folyó orvosi munkát. Hozzáteszi: előfordulhat azonban, hogy valaki idős szüleivel, nagyszüleivel él, nem szeretné megfertőzni őket, neki fölajánlják a megfigyelő központ egyik szobáját.

Hirdetés

A páciensek továbbra is csak azt követően kerülhetnek ide, ha már felhívták háziorvosukat. Azok az emberek akiknél a háziorvosban felmerül a gyanú a koronavírus-fertőzésre és nem vállalnak karantént, továbbra is a háziorvos a mentőkkel (OMSZ) együttműködve szervezi meg a páciens otthonában a mintavételt. Tehát a megfigyelő nem mintavételi központ, figyelmeztetett a szakmai vezető.

„Kizárólag azokat tudjuk tesztelni, akiknél felmerült a karanténba zárás igénye, tehát nem vállalják az otthoni karantén lehetőségét vagy esetleg félnek a teljes orvosi felügyelet hiányától.”

A beteg nem távozhat a karanténból 5 napig, illetve a két mintavétel negatív eredményéig. A szabályzat megsértése azonnali és végleges hazabocsájtást von maga után. Ha időközben az állapota romlik, s kórházi ellátást igényel, akkor mentővel kórházba szállítják.

Gyanús esetben, akik a házi karantént választották, azoknál a háziorvos a páciens otthonában szervezi meg a mentőkkel (OMSZ) a második mintavételt.

A beköltözőknél pozitív eredmény esetén összesen 14 napon át benn kell maradniuk.

Dr. Gunther Tibortól megtudtuk azt is: csak 65 éven aluli, más, súlyos kísérőbetegségben nem szenvedő embereket fogadnak. Diétát nem tudnak biztosítani, ezért a cukorbetegeket sem helyezhetik el a megfigyelőben. Maradhatnak viszont a lázas, de súlyos légúti megbetegedésben nem szenvedő betegek.

A megfigyelő központ létrehozásának az az elsődleges célja, hogy a kórházi ágyakat és személyzetet kímélje, fenntartsa azok számára, akik súlyos állapotban vannak, s kórházi kezelésre szorulnak, tájékoztatott a főorvos.

Az intézményben maximum 260 embert tudnak egyidőben elhelyezni, mindenkit külön szobában. Egyébként egy orvos a nap 24 órájában a helyszínen tartózkodik, az ő munkáját hat szakdolgozó és két adminisztrátor segíti.

A központban tartózkodáshoz az alábbiak szükségesek, melyeket már felvételkor mindenképpen hozzanak magukkal: rendszeresen szedett gyógyszerek, vitaminok. Tisztálkodási eszközök: tusfürdő, sampon, dezodor, fogkefe, fogkrém, fésű, WC papír, zsebkendő, papírtörlő/szalvéta, betét, tampon, törölköző, kéztörlő stb. Váltóruha 5-6 napra, fehérneműből 14 napra elegendő (mosási lehetőség nincs), mobiltelefon és töltő, szemüveg, egyéni szabadidő eltöltéséhez legszükségesebb eszközök, tárgyak (pl.: könyv, tablet, laptop). Az épületben ingyenes internet áll rendelkezésre. A páciensek számára az ellátás ingyenes, téves az a hír, hogy több napi hideg élelmiszert kell magukkal vinniük.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat