Hirdetés
Főszentély

Jól halad a székesegyház felújítása

Fotó: Marcali Gábor
JKA
2022.01.05. 19:21

Javában zajlik a győri székesegyház felújítása. Böcskei Győző esperest, belvárosi plébánost arról kérdeztük, mi minden történt az elmúlt évben, meddig jutottak a munkálatokkal a szakemberek.

Hirdetés

Mi történt 2021-ben a székesegyházban?

A 2019 óta tartó helyreállítási munkák második szakasza tavaly tavasszal lezárult. Ekkor kezdődött el a harmadik hosszabb, de egyúttal lezárást jelentő restaurálási fázis a templom belső terében.

Hirdetés

Márciusig a festő-restaurálási munkák közül az északi mellékhajónak a mennyezet falképei, az oldalfalak festett márványfelületei újultak meg, valamint a főszentély falképei, köztük az oldalfalakon látható grisaille freskók. Maulbertsch nagyméretű, Mária mennybevétele című főoltárképének munkálatai az állványzat alatt kialakított ideiglenes műteremben zajlottak. A faszobrász restaurátorok az északi mellékhajó árkádívein, a kapuzaton, a mellékoltárok, valamint a teljes főoltári építmény faragott, aranyozott díszeinek és szobrainak a helyreállításán dolgoztak. A textilrestaurátor műhelyben elkészült a püspöki baldachin és a falikárpit tisztítása, valamint megerősítése és kiegészítése.

2021 áprilisától az állványzat a mellékhajókból és a főszentélyből átkerült a főhajóba. Nagy munka volt a lebontás és a felállítás. Sok helyen már elkészült, másutt még látszódnak a kiegészítésre szoruló tömések a festményeken. Átfogó helyreállítást utoljára az 1950-es évek elején végeztek a főhajó mennyezetén.

A káptalani sekrestye barokk díszítőfestésének rekonstrukciója és falképe majdnem teljesen kész. A bútorzat nagy része a raktárban készen várja, hogy visszahelyezzék. Itt előtte még felépítenek egy régi stílusú cserépkályhát, ami a püspökvárból kerül a sekrestyébe.

Nyáron lezajlott a mellékhajók nagy ablakainak cseréje hőszigetelt nyílászárókra.

Fotó: Marcali Gábor

Most min dolgoznak?

Jelenleg a szószék faragott, aranyozott burkolata készül. Egyes részeit elvitték műhelybe, a többi munkát a helyszínen végzik.

Nyáron kezdődött az orgonaház kibővítésének, visszaépítésének előkészítése. Ehhez a XVIII-XIX. századi szekrényt el kellett bontani, de ez része lesz majd a kibővített hangszerháznak az újraépítésnél. A főhajóban nagy felületen található márvány tisztítása, kiegészítése jelentős feladatot ad a kőszobrász restaurátoroknak, és a hangosítás bővítésének nyomvonalain keletkezett hiányokat is ki kell javítaniuk.

Decemberben megkezdődött a székesegyház teljes külső homlokzati felújítása is, megépült az állványzat és zajlik a kőfelületek tisztítása.

Jelenleg a Szent István hajóban látható egy vászonkép, ami főoltárkép is volt a XIX. század második felében. Eddig feltekerve tárolták, most kifeszítették és új keretet kapott. Még zajlik a restaurálása, de ha elkészül, az emeleti kiállítóteremben megtekinthető lesz.

Mikorra várható a teljes befejezés?

A főhajó állványzatát a húsvétot megelőző nagyhétre elbontják. Utána történik a mellékoltárok díszítő elemeinek visszaépítése, az oltárképek behelyezése. A teljes átadást nyárra várjuk.

Fotógaléria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #felújítás | #Győr | #Győri Egyházmegye |
likeold
a fb oldalunkat