Hirdetés
Nagyszabású felújítások úton-útfélen

Jó utat, győriek!

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2021.09.24. 15:21

Jelentős útfejlesztési program indult el Győrben. Először az utak kritikus szakaszait hozzák helyre, felújítják, átépítik, több helyen bicikliutakkal egészítik ki. Dr. Dézsi Csaba polgármester azt mondja, hogy az útfelújításokat minden városrészben a leggyakoribban kért feladatok között említik a választók.

Hirdetés

A győri autópark fejlettebb, gazdagabb, mint az ország többi vidékén. Az autósok joggal várják el, hogy biztonságos, és járműveiket is kímélő, kényelmes úton közlekedjenek.

„Igaz, arra buzdítunk mindenkit, hogy már csak az egészsége megóvása érdekében és az általam is támogatott zöld gondolat jegyében többet gyalogoljon, kerékpározzon, s a környezetvédelem érdekében pedig lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközöket, Győrben a buszokat is vegyék igénybe” – vázolja fel közlekedési értékrendjét a polgármester. – „Tudom azonban, hogy az autó gyakran a városon belül is nehezen nélkülözhető, aki pedig távolabbra megy, vagy távolabbról érkezik, ingázik, az rendszeresen használja útjainkat. Ezért is sokakat érintő közügy az utak állapota. A polgármesteri viziteken is azt tapasztalja a város vezetője, hogy az adott városrész útjainak állapota mindig szóba kerül” – teszi hozzá.

„Összegyűjtöttem tehát, hogy a szakemberekkel és a lakókkal történő egyeztetés eredményeképpen hol milyen útfelújítások készültek el polgármesterré való választásom óta” – mutatja a polgármester a listát, a rekonstrukciók, javítások, építések paramétereit.

A legforgalmasabb utcák egyikével, a Szent Imre úttal kezdi. Többnyire ezen az úton mennek az emberek a kórházba, a plázába, nyaranta sokan ezen haladnak át a Balaton irányába.

Utána a belváros igen fontos útját, a Jókai utat említi. „Sajnos mindkettőt fel kellett bontatnom, mert a vállalkozó első körben nem végzett precíz munkát” – mondja dr. Dézsi Csaba András. – A kivitelezők ezután is számíthatnak arra, hogy szigorúan ellenőrizzük a minőséget, és csak a kifogástalan munkát fogadjuk el.

A polgármester a legjelentősebb útfejlesztések közé sorolta, hogy teljes hosszában felújították a Sió utcát, valamint a Zöld utca 500 méteres kritikus szakaszát. Elkészült a Mayer Lajos utca I. üteme, valamint – dr. Dézsi Csaba András korábbi helyszíni ígéretének megfelelően – Sáráson a Csipkerózsa és a Csillagfürt utcák első szakaszai is. Megújult a Szabolcska utca tánc- és művészeti iskola előtti része, Likócson felújították a Kövecses utca játszótér melletti szakaszát, a Régi Szentiváni utat a kerékpárúttal együtt, illetve folyamatban van a Szigethy Attila út Barátság park előtti része.

Fotó: Győr+

A polgármester utalt rá, hogy kész a Muskátli utca. Előkészítő szakaszban van az Ipar út felújítása, folyamatban a Tatai út lakott területen belüli része. A Kunszigeti út Fő utca környezetének átépítése pedig befejezés előtt áll.

Pinnyéden a híd lábánál található murvás parkolót felújították. A híd szerkezetén lakatosmunkát végeztek, a fel- és levezető rossz korlátokat újakra cserélték. A híd – melynek természetes környezetét is kulturáltan kialakították – díszkivilágítást is kapott.

A legújabb projekt a Reptéri út rekonstrukciója. Ez – a több mint két kilométeres bicikliúttal kiegészítve – megkönnyíti azok közlekedését, akik naponta erre mennek munkába – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A Reptéri útnak a Martin utcától a Hűtőház útig terjedő szakasza valósul meg, A munkálatok során, a pályázati forrásnak köszönhetően az úttal párhuzamosan kiépítenek egy aszfaltburkolatú, elválasztás nélküli, kétirányú gyalog- és kerékpárutat a Pesti út és a Hűtőház út között. Ezzel biztonságossá válik a gyalogos és kerékpáros közlekedés.

Az út és kerékpárút mellett közvilágítási hálózat is létesül. A Reptéri úton található autóbusz-megállópár betonburkolatú öbölbe kerül. A kivitelezési munkák legfeljebb 270 napig tartanak.

„Figyelemre méltó eredménynek tartom ezt a teljesítményt. Főként annak ismeretében, hogy a Covid–19-járvány jelentősen hátráltatta a munkálatokat” – összegezte az eredményeket dr. Dézsi Csaba András.

Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor

Hirdetés