Játékkal tanulni: LEGO robotokkal versenyeznek az egyetemen

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.06.28. 20:12

A World Robot Olympiad robotépítő- és programozási verseny nemzeti döntőjének résztvevőivel telt meg az Egyetemi Csarnok pénteken. A kétnapos megmérettetésre rekordszámú, több mint 100 csapat szerzett indulási jogot.

Szorgos kezek dolgoznak a hétvégén a Széchenyi István Egyetemen: LEGO-kockákból építenek és „tanítanak be” járműveket a korosztályoknak megfelelő nehézségi szintű feladatokra az általános- és középiskolás diákok. A mérnöki tervezés, csapatmunka és a problémamegoldás területén mérik össze tudásukat a csapatok a jubiláló rendezvényen, ahol az előző évhez képest 40%-kal több jelentkezést fogadtak. Az regionális döntőkben 166 csapat vett részt, a versenysorozat győri, nemzeti döntőjéből pedig akár 11 is továbbjuthat az Open Championshipre, amelyet az olaszországi Brescia-ban rendeznek meg. A kategóriagyőztesek pedig a törökországi Világdöntőre utazhatnak.

Az Edutus egyetem 2024-ben „A Föld szövetségesei” témában hirdette meg a versenyt. A futamok arra ösztönzik a diákokat, hogy kezdjenek el azon gondolkozni, milyen hatással vagyunk természeti környezetünkre és hogyan tudunk harmóniában élni, emellett a környezettudatos életvitelre ösztönöz. A sorozat zászlajára tűzte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében „A NEM nem lehet kérdés” szlogennel, és a sorozatba az NTP-STEMpont pályázat keretében az ország hátrányos helyzetű régióit is érintő roadshow programnak köszönhetően több új intézmény, illetve csapat kapcsolódhatott be. A jövőbe mutató technológiáról szólnak a WRO versenyei, amelyek betekintés engednek a robotika és a programozás izgalmas világába.

A diákok „innovatív módszerekkel oldanak meg problémákat és ezt mutatják be a bíráknak. Negyvenöt fős az a bírói gárda, akik gondoskodnak arról, hogy a verseny a legmagasabb szakmai színvonalon sikerüljön. Ez az egyik legnívósabb robotprogramozói verseny, amit a diákoknak szerveznek és innen ki lehet jutni a világdöntőre is” – nyilatkozta portálunknak Jámbor Kornél, a magyarországi WRO versenyek főbírója.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében megfogalmazta, hogy arra szeretnék ösztönözni a hozzájuk tartozó oktatási intézményeket, hogy használják a már rendelkezésükre bocsátott programozói készleteket, hiszen számos hasznos ismeretre tehetnek szert a diákok, amelyekkel más készségeiket is fejleszteni tudják.

Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója a legek versenyének nevezte az eseményt. „A COVID világjárvány okozta visszaesést mi is megtapasztaltuk, de a versenyzők visszatértek és már hátrányos helyzetű kistelepülésekről is jelentkeztek. Együtt versenyeznek a gyerekek nyolctól tizennyolc éves korig, és még soha nem fordult elő, hogy 19 csapatot továbbjuttassunk, akik a mindenki számára azonos feltételeket biztosító versenyen a világ legjobbjaival mérhetik össze tudásukat.” A csapatok fél évig készültek és látványos a problémamegoldás különbözősége a más-más környezetből érkezők részéről. „A csapatok, amelyek már megjárták a nemzetközi porondot, jóval magabiztosabbak és több extrát tudnak hozni a versenyeken. Az idei évben foglalkoztatjuk a legtöbb bírót – ezt nemcsak a létszám, de a feladatok komplexitása is indokolta. Az sem fordult még elő, hogy öt kategóriát indítsunk és újat is hoztunk, a Future Engineerst, ahol bizony a srácok már önvezető autókat fejlesztenek” – avatott be a részletekbe az igazgató.

„Van még dolgunk, mert nagyon sok iskolában hiába van ott az eszköz, nem használják informatika, vagy robotika oktatására, és ebben mindenképpen lépnünk kell és az a célunk, hogy a jövőben még több iskolát mozgósítsunk meg” – zárta le gondolatait Szilasi Péter Tamás.

Az építés és a robotok versenyeztetését szombaton délelőtt folytatják az Egyetemi Csarnokban, majd amíg bírói értékelés zajlik, a gyerekek karrier talkshow-t hallgathatnak az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség vállalati képviselőinek részvételével. Délután kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, ahol a kupák mellett a győztesek a világversenyre szóló, virtuális repülőjegyüket is átvehetik.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt