Hirdetés
Zajlik az élet a teátrumban

Járványügyi protokoll a színházban

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.09.17. 17:30

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója volt a Győr+ Rádió csütörtök reggeli vendége. Orosz Sándor és Nagy Roland kérdezte az igazgatót a színház újraindulásáról, próbákról, előadásokról és az új járványügyi szabályokról.

Hirdetés

Forgács Péter a Győr+ Reggelben elmondta, hogy a közönség a bérleteket veszi, ötven százaléknál járnak az eladásokban a tavalyi évhez képest. „Az elmaradt bérletes előadásokat már bepótoltuk, a győri nézőink továbbra is kíváncsiak ránk, izgatottan várták és várják az alkotásainkat.” Sajnos a sulibérletről ez nem mondható el, mert most a gyerekek is nagyobb veszélynek vannak kitéve. „Erre is kitaláltunk valamit, streameljük nekik az előadásokat a bérletekkel kódolva.”

„A járványügyi intézkedéseket természetesen a színház épületében is be kell tartani. Erre készítettünk egy protokollt” – tette hozzá az igazgató. Minden nézőnek maszkban kell érkeznie, habár ez eddig is kötelező volt. Már a bejáratnál ellenőrzik a testhőmérsékletet. A hőmérés után kötelező használni a kihelyezett kézfertőtlenítő automatákat is. A megfelelő távolság betartásához pedig a padlóra ragasztott jelzések segítenek. A helyeket gyorsan kell elfoglalni, az esetlegesen kialakuló tömeg miatt.

Hirdetés

Az előadások csütörtöktől Forgács Péter tájékoztatásával kezdődnek, ahol elmondja, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a nézők egészségére. Az igazgató szeretné, ha a nézők biztonságban éreznék magukat, és ezért a színház megtesz mindent.

Fotó: Győr+ TV

A színháznak a határon túlról egyaránt sok látogatója van, rádiós kollégáink erre is rákérdeztek. „Szlovákiából átengedik a nézőket, aki beleesik a 30 kilométeres távolságba, ezzel hál’ isten nincs gond, örülünk, hogy továbbra is jönnek a határon túlról” – magyarázza a vezető.

Ami a szakmai munkát illeti, a színészek is félnek, tartanak a helyzettől. A próbák is maszkban zajlanak, ami főleg a balettosok számára jelent igazi kihívást. Ugyanakkor a művészek a több hónapnyi kihagyás után már nagyon várták, hogy újra visszatérhessenek, színpadra állhassanak. „Jelenleg három előadásra próbálunk, és csak a munkára fókuszálunk. Ugyanis ha nincs munka, nincs pénz sem. A színészeknek nálunk csak megbízási szerződésük van, nincs állandó fizetésük, csak akkor kapnak pénzt, ha vannak előadások is.”

A most kialakult második hullámra a színház is felkészült. „A vészforgatókönyvünkben az szerepel, hogy amennyiben kiderül valamelyik művészről, hogy pozitív, megadjuk az összes kontaktszemély adatát, letesztelünk mindenkit kétszer is, aki kapcsolatban állt a fertőzöttel. Ilyenkor bezárunk tíz napra, amíg mindenkinek újra negatív nem lesz a tesztje. A pozitív tesztet produkáló személy pedig karanténban tölt két hetet” – magyarázza.

A Kisfaludy-teremben szeptember 26-án mutatják be A hőstenor című darabot, október 3-án a nagyszínpadon pedig Forgács Péter Menyasszonytánc klezmer-musicalje debütál a Nagyszínpadon. A Győri Balett premierdarabját, a Körforgást most szombaton, szeptember 19-én mutatják be a nagyérdeműnek.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Nemzeti Színház |
likeold
a fb oldalunkat