Hirdetés
Győr+Kertbarát

Itt van az ősz, itt van újra…

Fotó: Freepik
Nagykutasi Viktor
2020.09.14. 12:27

Már jól érzékelhetően rövidülnek a nappalok, hűvösebbek az éjszakák. Ezt a növények is érzik, elraktározzák a tápanyagot és készülnek a téli mélynyugalomra.

Hirdetés

A hajtások veszítenek nedvességükből, fásulni kezdenek, így lesz a hajtásból vessző. A már előző hónapokban kialakult termőrügyek tovább fejlődnek, és közben tápanyagot raktároznak el. Lassan beérik a téli alma, körte és őszibarackok is.

Már most elkezdhetjük a már leszüretelt csonthéjas fáink ápolási munkáit, a beteg, sérült, száraz részek eltávolítását. Szeptemberben még bőven nő a gyom, így a kapát sem szabad eltenni. A füvet is le kell nyírni a fák alatt, sőt az utóbbi évekre az a jellemző, hogy még novemberben is kell a fűnyírót használni.

Hirdetés

Készüljünk elő az őszi telepítésekhez. Igaz, hogy a faiskolákban csak jövő hónap közepén kezdik árulni a gyümölcsfákat, de legyünk előrelátóak, válasszuk ki, milyen fajtákat szeretnénk telepíteni. Ha ültetőgödröt készítünk, az alsó és felső réteget fordított sorrendben helyezzük vissza. Régen a 120×120×120 cm volt az elvárt, ma már a 80×80×100 cm mélység is elegendő. Ha nagyon kötött a kertünk talaja, vagy úgynevezett palaréteg található benne, arra törekedjünk, hogy azt elérve és áttörve biztosítsuk az elültetendő fának a biztos fejlődését. Gyümölcstermő bokrok ültetéséhez 40×40×60 cm mély ültetőgödör is elegendő. Az ültetőgödör alját ne felejtsük el érett istállótrágyával vagy saját komposzttal feltölteni.

Fotó: Freepik

Ha előző hónapban nem végeztük el a csonthéjasok ritkító metszését, még nyugodtan megtehetjük. A dió alakító, esetleg ifjító metszését is ebben a hónapban ajánlatos elvégezni. A metszés után a sebeket ne felejtsük lekezelni fasebkezelő szerek valamelyikével.

A gyümölcsök érésére az időjárás, a kertünk talaja és a gyümölcsfa alanya is hatással van. Általában a törpealanyra oltott fák és az alacsony koronával rendelkezők előbb beérnek ugyanazon fajtából. Ezért mindig nézegessük a fákat, nézzük meg a gyümölcsöt, hogy milyen könnyen válik le a kocsány és a fajtára jellemző színt és fedőszínt is „megkapta-e” már a gyümölcs.

A szeptember hónap az almatermésűek érésének hónapja. A törpe vagy gyenge növekedésű alanyra oltott fajták pár nappal előbb érnek be, mint az erős növekedésű vagy magonc alanyra oltott fajták.

A szüret előtt a földre hullott gyümölcsöt először gyűjtsük össze, és csak aztán szedjük a fáról az érett gyümölcsöt. A szedést ládába végezzük, lehetőleg lapos rekeszekbe, így kevésbé nyomódik meg és jobban tárolható. Célszerű kézben vagy kis tolókocsin mozgatni a ládákat. A leszedett termést ne tároljuk a tűző napon, vigyük a tárolóba, pincébe vagy hűvös helyre.

Fotó: Freepik

A gyümölcsszüret elvégzéséhez a legjobb gyümölcsszedő zsákok használata, amivel a szép, értékes termést egyesével leválasztva tudjuk szedni, így az nem nyomódik meg. Ha hosszú nyelet teszünk a szedőkosarakra, akár a földön állva is leszedhetjük a termést. Ha a szüretet létráról végezzük, mindig biztonságos kettes létrát vagy kitámasztó létrát használjunk. A létrát vagy állványt soha ne tegyük neki a fának, mert sérülést okoz neki, és nem is biztonságos.

A beteg, sérült gyümölcsöt ne hagyjuk fenn a fán, de külön gyűjtsük az egészségesektől, vagy dobjuk a fa alá, és a szüretet követően szedjük fel és semmisítsük meg. A gyümölcstárolót a betárolást megelőzően jól fertőtlenítsük ki (kénlapot is égethetünk), a polcokat és a pince talaját és fertőtlenítsük. A betárolást követően a levegőt engedjük átjárni a légtérben, de a rovarokat és a rágcsálókat zárjuk ki, legjobb fémlyukú szúnyoghálót alkalmazni.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kertbarát |
likeold
a fb oldalunkat