Itt a tavasz, “bedurrant” a palántaszezon is

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.04.28. 13:21

A napokban úgy tűnik végérvényesen is beköszöntött a tavasz, a jó idővel pedig valósággal „bedurrant” a palántaszezon is. Ez tapasztalható a győri Vásárcsarnokban is, ahol napok óta hatalmas a választék mindenféle zöldség- és virágpalántákból.

„Kicsit csalóka még az időjárás, hiába van kellemes meleg napközben, a hajnalok még hidegek tudnak lenni, kicsit túl hidegek is a kinti ültetéshez” – mondta Kissné Adrienn. „A fóliába, vagy fedett magaságyásba már bátran lehet kiültetni a különféle zöldségeket, de szabad ég alatt kicsit még várnék a palánták elhelyezésével, nagyon könnyen megcsípheti őket egy kis fagy” – tette hozzá az őstermelő.

„Nagyjából a cukkinin kívül mindenből tudunk már különböző méretű palántákat kínálni az érdeklődőknek, például a paprika és a paradicsom egyes fajtáit pár száz forintért be lehet szerezni a csarnok melletti standokon” – emelte ki Kissné Adrienn. „Azt tapasztalom, hogy egyre többen kertészkednek, ültetnek, ha esetleg nincsen kertjük, akkor erkélyre, balkonra vagy magaságyásba, így aztán nagy az érdeklődés a palánták iránt” – hangsúlyozta a termelő.

„Divat lett a kiskertművelés, a magaságyás meg egyenesen trendivé vált, sokan olyanok is ültetgetnek, akik korábban nem, főleg nekik üzenném, hogy bőven ráérnek még a kinti ültetésekkel, mert csalóka az időjárás, inkább várjanak a munkákkal nagyjából 2 hetet, mint, hogy tönkre menjenek a palánták” – mondta a szakember.

„Többféle paprika, paradicsom, uborkafélék, padlizsán és rövidesen cukkini palánta is lesz a standunkon, ahol egyébként szívesen adunk szakmai tanácsokat is a még kezdő, vagy önmagukban nem teljesen biztos kertészkedőknek” – fogalmazott az őstermelő. „Biztos vagyok benne, hogy pár hét és normalizálódik az időjárás, akkor pedig igazi dömpingje lesz a szabadtéri ültetéseknek, érdemes kipróbálni a kertészkedést, bármilyen kis terület is áll a rendelkezésünkre, higgyék el, egészen más íze van a saját zöldségnek, mint a boltban megvásároltnak” – zárta szavait Kissné Adrienn.

Kapcsolódó témák: #győr-szol | #kertészkedés | #palánta | #piac | #vásárcsarnok |