Hirdetés
A gyermekágyi időszak utáni szexualitás

Intim együttlét szülés után

Fotó: Pixabay
Nagy Dóra
2020.06.06. 15:32

A gyermekágyi időszak után az orvos jelzi, ha minden rendben, és visszatérhet a szexualitás a pár életébe. Ez ugyanakkor „csak” annyit jelent, hogy a nő biológiailag már alkalmas újabb gyermek kihordására, de nem biztos, hogy pszichésen is kész rá. A szexualitáshoz visszavezető út sokszor nem egyszerűen járható. A gyermekszülés utáni szexualitás mint probléma sajnos szinte jelenség szintű a párkapcsolatokban – mondta lapunknak Domonics Gyöngyi győri pszichológus.

Hirdetés

A felek közötti kapcsolat már a várandósság alatt is változik, hiszen már nem csak mint nő és férfi léteznek, hanem új szerepkör is belép: az anyaság és az apaság.”

A férfi számára a várandósság állapota – főleg az első időben, amikor még alig látszik változás – kicsit misztikus is, hiszen ő nem tudja megélni azokat a folyamatokat, amit a nő érez” – mutatott rá Domonics Gyöngyi.

Hirdetés

A pszichológus hozzátette, jó esetben a kialakuló változásokat meg tudja beszélni a pár, persze csak akkor, ha előtte már kialakították a megfelelő kommunikációt. Ez egyébként is kulcsmomentum a párkapcsolatban, hiányában érzelmi eltávolodás alakulhat ki. Ha nem működik a kommunikáció, az érzelmi változást, válságot az okozza, hogy az aktuális új szituációhoz megbeszélés hiányában kevéssé tudnak alkalmazkodni.

Illusztráció: Pixabay

„A gyermek érkezésével aztán valóságosan is szülővé válik a nő és a férfi. Ha ebben az új helyzetben tisztázzák egymás között az új elvárásokat, a megváltozott szempontjaikat, megértéssel, szeretettel, figyelemmel biztosítják egymás irányába a támogatást, akkor viták és távolodás nélkül sikerül megélniük életük egyik legszebb szakaszát” – hangsúlyozta Domonics Gyöngyi.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ekkorra már semmi nem úgy működik, mint korábban, miért lenne ez másképp a pár szexualitásában?

Azonban ha már korábban is azon alapult a jó szexuális együttlét, hogy figyelték saját és egymás igényét, vágyát, amit aztán megbeszéltek, egyeztettek, akkor ez ennek a helyzetnek a megoldásában is segít. Ugyanis a jó szexuális együttlét alapja az, hogy mindkét félnek megélhető, kellemes legyen, ráerőltetés nélkül, jóleső érzést adóan. Ehhez is folyamatos kommunikációra, oda-vissza jelzésekre van természetesen szükség.

Illusztráció: Pixabay

Domonics Gyöngyi rámutatott, a gyermekágyi időszak után a nőnek nehéz lehet kilépnie az anya szerepéből és újra úgy működni, mint korábban. De nem is kell abban a formában, ahogyan azt a várandósság előtt megélte, hiszen a teste most más funkciókat is betölt. A „nő”-t csak fokozatosan lehet újraépíteni testileg és lelkileg a gyermekszülés után. Ez hosszú hónapokat is igénybe vehet, pláne, ha az anyuka szoptat. Az anya és az újszülött közötti szoros kapcsolódás azonban hétről hétre oldódik, ha hagyja és segíti a szülő ezt a természetes folyamatot, beilleszthetőek lesznek a szülőpár életébe az egyéb programok.

Domonics Gyöngyi hangsúlyozta, a szexuális együttlétek lényege a kellemes intimitás, meghittség, ezek azonban másként is megélhetők, mint korábban.

„Az orgazmust is sokféleképpen lehet elérni, ne legyen idegen valami mást kipróbálni, mint a megszokott, csodálatos élmény lehet a nőnek egy érzéki simogatás vagy masszázs, amihez nem kapcsolódik az egyelőre nem vágyott aktus. Ez majd fokozatosan, a nő irányításával építhető vissza a szexbe” – hangsúlyozta a pszichológus. A helyzet akkor nem okoz különösebb problémát a párnak, ha erről tudnak beszélni, ha valóban kezelni akarják a helyzetet.

Kapcsolódó témák: #család | #egészség | #Győr |
likeold
a fb oldalunkat