Improvizálva is jól teljesített a színészközpontú színház

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2023.06.09. 16:27

Pénteken tartotta évadzáró társulati ülését a Győri Nemzeti Színház. A társulat kihívásokkal teli, ám izgalmas és sikeres időszakon van túl, amit igazolnak a számok is. 313 saját előadást tartott a színház az elmúlt évadban, közel 94 ezer nézőt csábítva a darabokra. A teátrum odaadó munkájáról dr. Dézsi Csaba András is elismerően beszélt a találkozón.

Ünnepi hangulatban, a szokásokhoz hűen a himnusz közös éneklésével kezdődött az évadzáró társulati ülés a teátrum nagyszínpadán, ahol elsőként a polgármester köszöntötte a megjelenteket.

„Rendkívül fontos, hogy létrehoztuk az állandó társulatot, különösen abban a helyzetben amit átéltünk, a covid, a háború és az energiaválság is rengeteg nehézséget okozott. Ez a nehézség pedig érintette a kulturális intézményeket, a társulatokat is. Az intézmények vezetői azonban kiválóan megoldották a feladatokat. Ráadásul nőtt a nézőszám, nőtt a bevétel is. A változás különlegessége bevonzotta a közönséget. Külön köszönöm a teátrum igazgatójának a munkáját, de a színház minden dolgozójának is hálával tartozom, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Győr a legélhetőbb város legyen” – fogalmazott a városvezető.

A polgármester köszöntőjét követően Bakos-Kiss Gábor tekintett vissza az elmúlt hónapokra. „Már az évad kezdetén látható volt, hogy bizonyos helyzetekben az előadásainkat más játszóhelyszíneken tudjuk majd bemutatni. Számos összművészeti programot indítottunk, más művészeti ágakat is beengedtünk a teátrumba, ez az egyik célkitűzésünk is, ami azt gondolom elvárás lehet a város legnagyobb kulturális intézménye felé. Lokálisan, regionálisan de nemzetközi szinten is fontos küldetésünk van” – emelte ki a direktor, majd hónapról-hónapra, darabokra lebontva idézte fel az évad eseményeit.

Az igazgató kiemelte, hogy sok esetben improvizálnia kellett a társulatnak, de a színészközpontú színház törekvését a közönség is meghálálta. „Óriási teljesítmény, hogy időben be tudtuk fejezni az évadot, dacára annak, hogy három hónapig nem is tudtuk használni az épületünket.”

313 saját előadást tartott a színház az elmúlt évadban, közel 94 ezer nézőt csábítva a darabokra, a tájelőadásokon pedig további 5000 színházszerető látta a teátrum produkcióit.

A találkozó végén nyugdíjba vonuló kollégáitól búcsúzott a színház, így Csapucha Rudolftól, Kőhalmy Györgytől, valamint Karácsony Szilvesztertől.

Elismeréseket is halmozott a teátrum az elmúlt időszakban, megyei Príma-díjat vehetett át Silló István, Győr város Művészetéért-díjban részesült Maszlay István, Nády Árpád a Magyar Kultúra Napján elismerő oklevelet vehetett át.

A napokban pedig, ahogy arról portálunk is beszámolt, Gobbi Hilda-életműdíjat kapott Bende Ildikó.

Az évadzárón is folytatódott a díjeső. A Kisalföld szerkesztőségének év színésze díját Csankó Zoltán vehette át.

A Kisfaludy Alapítvány egyik díjazottja Molnár Judit lett, míg a férfiak között Posonyi-Takács Lászlót találták érdemesnek a kitüntetésre.

Az alapítvány kuratóriumának döntése értelmében az évad Kisfaludy-ösztöndíjasának Hajdú Tibort választották.

Az alapítvány új díjakat is alapított azon kollégák elismerésére, akik a háttérben tevékenykednek. A társulat döntése értelmében Földes Gábor-díjban Karácsony Szilveszter, míg Kulissza-díjban Benedek Hajnalka részesült.

A teátrum Örökös Tagjának Fekete Miklóst és Majdanics Antalt választották.

Az évad lezárult, ám a Dunafeszt jelenleg is nagy sikerrel zajlik, amit már biztosan jövőre is megrendez a Győri Nemzeti Színház.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #évadzáró | #Győri Nemzeti Színház |