Bende Ildikó: a díjjal valami teljessé vált!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2023.06.05. 20:43

Már áprilisban kiderült, hogy a MASZK Országos Színészegyesület döntése alapján idén a csodás, győri színésznő, Bende Ildikó kapja a Gobbi Hilda-életműdíjat. Az idén 80 születésnapját ünneplő művész vasárnap a nagy sikerű, A víg özvegy című előadás után, Hegedűs D. Gézától vehette át az elismerést. Ildikó a Győr+ Médiának úgy fogalmazott: a díjjal valami kikerekedett, valami teljessé vált a pályáján és az életében.

„Nem sok díjat kaptam életemben, de azokra kivétel nélkül büszke vagyok, különösen erre” – kezdte beszélgetésünket Bende Ildikó, aki 1975 óta tagja a Győri Nemzeti Színháznak. Az Aase- és Győr Művészetéért, valamint Szent László-díjjal is kitüntetett színésznő elárulta, hogy mikor levélben értesítették nem hitte el, hogy ő találták érdemesnek erre a kitüntetésre. Ez persze a szerénységét és szakmai alázatát is igazolja, aki ismeri tudja, hogy nemcsak tehetséges, de óriási szíve van.

„Borzasztó jó érzés amikor kicsiben vagy nagyban, de elismerik az ember munkáját. Az Aase-díjat 2006-ban kaptam meg, ez a mostani elismerés pedig a pályafutásom egyfajta lezárása. Nem mintha le akarnám zárni, sokkal inkább ettől válik egy egésszé. Mikor a Bajor Gizi Színészmúzeumban átvehettem az Aase-díjat úgy éreztem ott van velem Gobbi Hilda, a művésznő, azt hiszem fogalmazhatok úgy, hogy a kolléganőm, akit mindig is a példaképemnek tekintettem” – mesélte Ildikó és rögtön el is árulta miért nézett fel mindig a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakjára. „Mert ő hozzám hasonlóan nem volt soha vezető művésznő, de minden alkalommal amikor egy-egy produkcióban volt szerencsém látni, arra gondoltam, hogy édes Istenem ha csak egy picit megközelíthetném, ha így tudnék játszani, akkor nagyon hálás lennék. Annyira modern és emberi értékekkel bírt, hogy ilyennek kellene lennie az egész színészetnek, mint amilyen ő volt, amit ő képviselt” – fogalmazott elérzékenyülve a szépkorú színésznő.

Bende Ildikó saját bevallása szerint hazudna, ha azt mondaná, hogy nem áhítozott soha egy Jászai Mari-díj után, mert igen. De így is büszke az elismeréseire. „Fontos számomra az is, hogy ez az életműdíj azoknak a művészeknek ítélhető oda, akik több évtizede működnek a pályán, ám semmiféle állami művészeti díjat nem kaptak. Szeretnék én is példát mutatni, hogy lehet így is élni. Hálás voltam az igazgatómnak, Bakos-Kiss Gábornak, aki a 80. születésnapom mellett nem felejtette el, hogy itt van Bende Ildikó és megérdemelne egy ilyen kitüntetést. Ez egy nagy megbecsülés. Az pedig külön öröm, hogy személyesen Hegedűs D. Gézától vehettem át a díjat, aki egy tüneményes gyerek, most volt 70 éves, hát kaptam az alkalmon és gyorsan fel is köszöntöttem” – idézte fel a hétvége élményeit a színésznő.