Hirdetés
Üzleti célból igen, turistaként nem

Így foglalhatunk szállást Győrben a járvány idején

Fotó: illusztráció/O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.04.23. 15:04

A lakóhelyünket csak munkavégzés, vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – ez a kijárási korlátozás lényege. Így nem utazhatunk, és városunkba sem jöhetnek turisták, hiszen akkor szabálysértést követnénk el. A győri szállodák, panziók nagy része így kénytelen volt bezárni. Vannak azért kivételek.

Hirdetés

Nyitva van a négycsillagos, a Széchenyi István Egyetem tulajdonában lévő Hotel Famulus, amelynek egy részében kollégium működik. Jelenleg itt helyezték el azokat a külföldi hallgatókat, akik nem tudtak hazautazni. A szállodában Magyarországon dolgozó külföldiek is tartózkodnak.

Aki szállást szeretne foglalni, annak nyilatkoznia kell, hogy üzleti célból teszi ezt. A hotel a győri Petz-kórházban dolgozó orvosoknak szintén szállást biztosít jelenleg, az egyetem társadalmi felelősségvállalása jegyében ezzel is támogatni kívánja a járvány elleni védekezést. Ugyancsak ezen felelősségvállalás jegyében született meg az a döntés, hogy valamennyi alkalmazottunkat megtartjuk, hogy felkészülten várjuk a veszélyhelyzet elmúltát – tájékoztatott Nagy Imre, a hotel igazgatója.

A Fehér Hajó Panzió sem zárt be, a jelenlegi helyzetben is fogadja a városunkban és a környékén munkaügyben megszállni kívánó vendégeket. A céges vendégek a szállás kapacitásuk 15-20%-át teszik ki. Ünnepnap és hétvégén zárva vannak, és csak azokat a szobákat adják ki, amelyekben nincs légkondicionáló, egyébként is biztosítják a megfelelő higiéniás feltételek a vendégeik és dolgozóik részére is.

A Teátrum Panzió és Étterem március 18-án zárt be. Paár András tulajdonos szerint pedig nagyszerű évnek néztek elébe, teltházas foglalásokkal, rendezvényekkel. Ráadásul a vállalkozó a járvány előtti időben 80 millió forintból újította fel az épületet kívül, belül. Nyolc munkatársát kellett elküldenie.

Zárva van a Hotel Konferencia is, a programszervezők azonban abban reménykednek, hogy júliustól már kisebb rendezvényeket, családi ebédeket, vacsorákat, megtarthatnak és helyet adhatnak értekezleteknek, prezentációknak, függetlenül akár a szálloda megnyitásától is.

A Danubius Hotels vezetősége a vendégek és a munkatársak egészségének védelme érdekében a vállalat valamennyi magyarországi szállodájában üzemszünetet rendelt el, így a Rába Hotel is zárva van.  A szállodák nyitásának időpontjáról még nem tudnak pontos dátumot közölni, azonban 2020. május 31-ig biztosan nem lesznek elérhetők a szolgáltatásaik.

Lakásainak kiadásával foglalkozik Zsolt, aki az Airbnb-n, a Szállás.hu, valamint a Booking.com oldalakon hirdeti szállásait. Ő elsősorban a Győrbe érkező turistákra alapozta a vállalkozását. Párokat, családokat, külföldieket és magyarokat egyaránt fogadott, akik egy hétre, vagy hosszú hétvégére érkeztek városunkba, rendezvényekre, fesztiválokra, és innen járták be a környéket.

Március közepe óta az összes vendége lemondta a foglalását, a legtöbbjük még későbbi időpontra sem foglalt. A vállalkozó most azt fontolgatja, hogy hosszú távra, albérletbe adja ki a lakásokat, de jelenleg a kereslet itt is minimális, pang az albérletpiac is.

Az Airbnb arról tájékoztatta a vendégeit, hogy akik legkésőbb március 14-én foglaltak, továbbra is lemondhatják a foglalást, és normál visszatérítést vagy utazási kreditet kaphatnak az általuk fizetett összeg 100%-áért.

A szállásadóikat is részben kárpótolják: ha egy vendég a COVID-19-cel kapcsolatos körülmény miatt mondta le a foglalást, és az érkezése március 14. és május 31. között lenne esedékes, kifizetik annak az összegnek a 25%-át, amely rendes körülmények között a lemondási feltételek alapján megilletné a bérbeadót. A költséget teljes mértékben az Airbnb állja.


A szallás.hu azt kéri ügyfeleitől, hogy ne mondjanak le az utazásról, a már lefoglalt utakat módosítsák egy későbbi időpontra. Ezzel segítve a hazai szállásadókat is. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) is arra hívja fel az utazók figyelmét, hogy a koronavírus-járvány miatt meghiúsult családi vakációkat, lefoglalt szállásokat ne mondják le, helyette foglaljanak át másik időpontra.

Idegenforgalmi adó mentességet hirdetett Győrben dr. Dézsi Csaba András polgármester. Döntése alapján a városban működő kereskedelmi szálláshelyek mentesülnek az Idegenforgalmi adó megfizetése alól 2020. április 1. és 2020 augusztus 31. között, illetve a vészhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft az IFA.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koronavírus | #turizmus |
Hirdetés