Hirdetés

Időutazás a babaházban

Fotó: MekliZ Fotó
Földvári Gabriella
2022.07.01. 20:22

Babakiállítás nyílt pénteken este a Borsos-házba, amely a babák történetébe enged bepillantást, az időutazáson megismerhetjük, milyenek voltak a babák egykor és milyenek most.

Hirdetés

A bemutatott babák közül a legrégebbi, a több mint 100 éves Armand Marseille baba még porcelán fejjel és fa végtagokkal készült – tudták meg a megnyitó résztvevői Keglovich Zitától a Magyar Bababarátok Egyesületének elnökétől. A jelenlévők megismerhették a babák történetét, azt, hogy a babák évezredek óta jelen vannak az emberek életében. Az ókorból fennmaradt néhány égetett agyagból készült, aztán a rongyból, majd az 1600-as évektől fából készítették őket. Aztán voltak a massza babák, amelyeket például kenyérbélből, vagy csontőrleményből készítettek és viasszal öntöttek le. Az 1860-as években lett divat a porcelánfejű baba, melynek népszerűsége egészen az 1930-as évekig töretlen volt. A celluloid feltalálásával megkezdődött a babák tömeggyártása és folytatódott a műanyagból készült játékokkal. A modern porcelán babák divatja Németországból indult, amikor művészek kezdtek vele foglalkozni.

A győri tárlaton kétféle babát láthatunk, az egyik fajta, a játék babák, amelyek a múzeum anyagában jelentősek, a másik féle pedig a művészbabák..

Hirdetés

1990-es évek végén hazánkban először Győrben rendeztek babakiállítást, ahol egyedi babáikat mutattak be az alkotóik. Ekkortól vált több tucatnyi hölgy számára hobbivá a babakészítés. A babakészítő versenyek közönségdíjasai pedig a 2000-es években a városnak ajánlották fel díjnyertes alkotásaikat – ezeket is láthatjuk a kiállításon. A legújabb divat a reborn babák készítése, amelyek megszólalásig hasonlítanak egy élő babához, ebből is láthatunk egyet a tárlaton – tájékoztatott Keglovich Zita.

A Rómer Múzeum a Győrkőcfesztiválhoz kapcsolódva rendezte meg a tárlatot, melynek Keglovicz Zita mellett a másik kurátora T. Városi Ágnes néprajzos, muzeológus, a babagyűjtemény kezelője volt. Az időutazás a babaházban című tárlat rávilágít arra, hogy a babaházak, a gyermekjátékok a felnőtt világot tükrözik, a játékkultúrán keresztül bemutatva az adott társadalom kultúrája is – emelte ki a megnyitón Székely Zoltán, a Rómer múzeum igazgatója.

A kiállításon a 20. századi babagyártás főbb állomásait is megismerhetjük. A tárgyak nagy része Bálint Szilvia budapesti magángyűjteményéből került a múzeumba, s jól reprezentálja hazánk 20. századi játékellátását is. A második világháború végéig a babák többsége – ahogyan a legtöbb gyári játék – németországi üzemekből érkezett a magyar kereskedőkhöz.

A kiállítás augusztus 14-ig keddtől vasárnap, 10 és 18 óra között látogatható az Apor Vilmos püspök tere 2. szám alatt.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Baba | #Győr+ TV | #híradó | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat