jubileum

Idén 90 éves a győri Rotary Club

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.02.16. 13:49

Idén 90 éves a Rotary Club Győr. A jeles évforduló alkalmából számos programmal készül idén is a szervezet. Fő alapelveik a jótékonyság és barátság, továbbá az, hogy minél több fiatalt tudjanak megszólítani ezen értékek jegyében. A jubileumot egy estéllyel ünneplik majd, de gőzerővel készülnek az országosan ismert rendezvényükre, a Győri Fröccsnapokra.

“Nagyon felemelő érzés a győri Rotary Club elnökének lenni, hiszen nagyon sok programunk van, a koronavírus-járvány ellenére pedig elég sok meg is tudott valósulni” – kezdte értékelését Tóth Virgil. A Fröccsfesztivál volt a tavalyi év legnagyobb eseménye, amely mára egy országos rendezvénnyé nőtte ki magát, erre idén is készülünk. Tegnap pedig babgulyást főztünk a hajléktalanoknak, akiket 80 adag étellel, süteménnyel és almával segítettünk” – fejtette ki a Győr+ Médiának az elnök.

“A Rotary Club Győr 1932-ben alakult, így ennek idén a 90. évfordulóját ünnepeljük, tavasszal ezt egy estéllyel koronázzuk majd meg” – hangsúlyozta Tóth Virgil, aki elmondta, hogy a két legnagyobb eseményük, a Fröccsnapok és a Tökfesztivál is nagyobb hangsúlyt kapnak. A Tökfesztivál lényege, hogy a rotarys tagok tököket ültetnek el, és azt figyelik végeredményben kié nő a legnagyobbra.

“Alapvető értékeink a jótékonyság és a barátság”– emelte ki az elnök.  Az első Rotary Club Amerikában, 1905-ben alakult. Négy barát, akik különböző vallási nézetek vallottak hozták létre a szervezetet mindezek jegyében, bár különböztek, jól kijöttek egymással és ezek az értékek, továbbá a társadalmi felelősségvállalás a jelenben is nagyon fontosak. 

A Fröccsnapok bevételét évről-évre a Kazinczy Ferenc Gimnázium Szép Magyar Beszéd versenye kapja. Itt a Kazinczys fiatalok is önkénteskednek, a szervezet fő célja pedig az, hogy őket is megszólítsa és bevonja. “A fiatalokat úgy tudjuk megszólítani, hogy a Rotarynak van egy fiataloknak szóló szervezete, a Rotaract, melynek tagjai jellemzően 15 és 25 év közöttiek. Tulajdonképpen a Rotary védőszárnyai alatt, de a saját tevékenységüket folytatják és szintén nagyon aktív városszerte.”

Tóth Virgil, a győri Rotary soros elnöke július 1-ig tölti be pozícióját, ezt követően új elnököt jelölnek majd ki, hiszen az egyesület szabályai szerint a kiválasztott mindig csak egy évig maradhat vezető.