Elsöprő évad előtt a színház és a balett

Humor és ráncfelvarrás a teátrumban

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.04.26. 14:20

A minőségi kultúra Győrben nem ismer határokat, egymást érik a világszínvonalú előadások az intézményekben. Így lesz ez a 2023/24-es évadban is, a Győri Nemzeti Színház izgalmas repertoárjában a humor és a zene kapja a főszerepet, a Győri Balett pedig egy régi darabot gondol majd újra, minden eddiginél különlegesebb köntösben.

Az új évadot bemutató sajtótájékoztatót szerdán tartották a társulatok képviselői a színház Csillárszintjén. A megjelenteket az önkormányzat nevében dr. Pergel Elza köszöntötte.

Dr. Pergel Elza

„Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen két társulat is működik ebben az ikonikus épületben. Győr városa pedig örömmel támogatja őket, akik mindent megtesznek a győriek és a hozzánk érkező vendégek szórakoztatásáért. Minőségi és szerethető produkciókat állítottak színpadra, kitartással, pozitív gondolkodással, összefogással igazodtak a kialakult nehéz helyzethez. A sikert elérni nem könnyű, de jól választott művekkel biztosan hozható. A mostani válogatás is igényes és magas színvonalú lesz, ahol fontos szerepet kap a jókedv” – fogalmazott az alpolgármester. Dr. Pergel Elza reményét fejezte ki a tekintetben, hogy sokan döntenek majd úgy, hogy bérletet vásárolnak Győrben.

Velekei László

Nem bánja meg a döntését, aki így tesz, elég ha csak a Győri Balett kínálatára gondolunk. A társulat egy régebbi produkcióját, a Skarlát betűt álmodta újra színpadra, de teljesen más megvilágításban mint 8 évvel korábban. „A klasszikusok legnagyobb jellemzője, hogy ezerszer olvasva mindig valami újat hoz az életünkbe – ez igaz a táncművészetre is. Úgy döntöttünk, hogy nem a kísérletezésre hanem a saját értékeinkre helyezzük a hangsúlyt, így láthatják újra a Skarlát betűt” – árulta el Velekei László igazgató. A házasságtörés történetét bemutató két felvonásos cselekményes balett rengeteg újdonságot ígér majd október 27-től.

Dr. Bakos-Kiss Gábor

„Jó azt tudni, hogy mögöttünk van a város, már csak azért is, mert egy speciális évad előtt állunk” – ezt már Bakos-Kiss Gábor mondta a találkozón, utalva arra, hogy a következő időszakban az épületen belül szeretnék megtartani az összes előadásukat. „Minden változásra fel vagyunk készülve, igyekszünk a bérleteseink és a nézőink minden igényét kielégíteni, ezért dolgozunk a jövőben is” – tette hozzá a teátrum vezetője, és ismertette a műsorfüzetet.

Dr. Vadász Dániel

A nagyszínpadi darabok sorát A helység kalapácsa nyitja szeptember 12-én, melyet az évad során Debrecenben is elvisz majd a színház. A vígopera egy közös munka eredményeként jöhet létre. „Sokszor voltunk már itt, az együttműködésünk szoros a győri teátrummal. Fontos, hogy a társulat elkötelezett a zenei színház iránt, örülünk, hogy ebben szövetségesek lehetünk. Kiemelt mérföldkőhöz értünk, hiszen úgy mutatunk be egy vígoperát, amire ezidáig nem volt példa” – mondta dr. Vadász Dániel. A szakember úgy véli az opera a magas kultúra oszlopa, azonban kevés ember életében kap szerepet. „A célunk az, hogy azokat is megnyerjük, akik eddig kevésbé érezték magukénak ezt a műfajt. Ezzel a darabbal mindez sikerülhet” – tette hozzá a Coopera társulás igazgatója.

Hajdú Tibor és Juhász Jázmin

A következő bemutató az Ármány és szerelem lesz, a főszerepek egyikét Agócs Judit kapta, de látható a műben Hajdú Tibor is, aki azért is várja a próbafolyamatot, mert először dolgozik majd külföldi rendezővel, aki ezesetben az ukrán Ivan Urivsky lesz.

Bakos-Kiss Gábor a keserédes Buborékokat álmodja színpadra, Kubik Anna és Csankó Zoltán párosával. Decemberben aztán jön a két éve elindított családi előadássorozat következő állomása, nem kisebb művel mint a Valahol Európában című musicallel, Bozsik Yvette rendezésében. Nagy Balázs 27 éve a társulat oszlopos tagja, szinte magától értetődő volt, hogy ő kapja az egyik főszerepet.

Egy zenés tévelygés is helyet kapott a műsorfüzetben, Szerb Antal Képtelen királysága, de az egyedi adottságokkal bíró Padlásszínházban is lesznek új produkciók, így a Sárközi József és Fejszés Attila nevével fémjelzett Strip-tease is.

Járai Máté

Bár a műsoron maradt alkotások miatt nemegyszer feltűnt a színpadon Járai Máté városunkban, most mégis nagy visszatérőnek számít Győrben a színész, lehengerlő tehetségét 2024 májusától A Riviéra vadorzóiban csillogtatja meg. „Nem volt kérdés, hogy vállalom a szerepet úgy, hogy amikor az igazgató úr felhívott, akkor már tele volt a naptáram a kecskeméti színházban. 24 éve vagyok a feleségemmel és azóta hallgatom tőle, hogy egyszer szeretne látni a Riviéra vadorzóiban. Vagyis most az ő szerepálmát játszom el magamnak!” – mesélte Máté a musical-komédia kapcsán.

Nagy Balázs, Agócs Judit és Bródy Norbert

Újdonság, hogy a Kisfaludy-teremben helyre szóló jegyek lesznek, itt szeptember 9-én Ray Cooney szerzeményét, a Pénz az égből bohózatot mutatja be a társulat, Szina Kinga és Bródy Norbert főszereplésével.

Természetesen a továbbiakban is fontos, hogy a fiatalokra is fókuszáljon a színház, így tantermi bemutató keretében, a kaposvári színi növendékek tolmácsolásában a Káin és Ábelt játsszák, de a méltán népszerű Vill-Korr sulibérlet is robog tovább. A pincérfrakk utcai cicák, a Virtuália és a Tűzön vízen át is a bérlet előadásai között szerepel. „Nem állhatunk meg, a jövő színházba járó generációját kell felépítenünk, ezért bevezetünk egy újdonságot, a középiskolai bérletet!” – ismertette Bakos-Kiss Gábor. Az igazgató zárásként elárulta, hogy 2023. április 28-tól május 31-ig tart a bérletmegújítás, az új bérletvásárlókat pedig június 1-jétől várják.

Nagy Balázs

A sajtótájékoztató végén Nagy Balázs énekelte el a Valahol Európában egyik slágerét, hisz a humor mellett “A zene az kell” mindenkinek.

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn