Koszorúzás és ünnepség

Hősök nélkül Magyarország már nem lenne a világtérképen

J. Kovács Andrea
2023.05.26. 13:41

Felgyúlt az emlékezés lángja a Radó-szigeten, ahol katonai tiszteletadással és koszorúzással ünnepelte a győri önkormányzat a Magyar Hősök Napját.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi beszédében azt mondta: „Haza csak egy van, a magyar hősök viszont sokan vannak. Vannak, akiket név szerint ismerünk, míg másokat az évszázadok elfeledtettek velünk, ám a tetteiket és azok eredményeit ismerjük. Hősök nélkül Magyarország már nem lenne a világtérképen. A Kárpát-medence geopolitikai helyzete miatt mindig a kelet és nyugat közti küzdelmek középpontjában állt. Városunk is nagy szerepet játszott abban, hogy Európát megvédje a keletről jövő veszedelemtől, elég ha 1598-ra, a győri vár töröktől való visszavételére gondolunk. A két parancsnokon  – Pálffy Miklóson és Schwarzenberg Adolfon – kívül nagyon sokan meghaltak a véres harcban, akiknek a neve nem maradt fenn. Ugyanígy az első és a második világháborúban is, ahol nemcsak katonák, hanem civil hősök is küzdöttek. Ezért is fontos megünnepelni azokat, akik tettek városunk, hazánk és nemzetünk fennmaradásáért. A csatákon és harci cselekményeken kívül a mindennapoknak is voltak hőseik, akik saját életük kockáztatásával, feláldozásával menekülteket bújtattak és mentettek meg a biztos haláltól.”

A polgármester szólt arról, hogy ahhoz a generációhoz tartozik, aki békében született és élhetett. Az elmúlt pár évben azonban egymást követte a világjárvány, a gazdasági válság és a szomszédunkban zajló háború. „Szolidárisak vagyunk a megtámadottakkal, elítéljük az inváziót, és mindenhol azt hirdetjük, hogy a békénél nincsen fontosabb. A konfliktusokat fegyver nélkül kell megoldani, mert ha nem így történik, akkor tovább fog nőni az áldozatok száma. Azok is hősök, akik megakadályozzák a vérontást, hiszen ezzel életeket mentenek. Ezért tiszteljük és becsüljük meg hétköznapi hőseinket is!” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Ezután Böcskei Győző katolikus plébános, Mesterházi Zsuzsanna evangélikus, Wágner Tamás református lelkész és Tasi Tamás görögkatolikus parókus a történelmi egyházak képviseletében imát mondtak az elesett hősök lelki nyugalmáért, majd a jelen lévő hivatalos és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a hősi emlékműnél.

Az ünnepi műsorban közreműködött Kóródi-Kovács Anna népdalénekes.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka