Hirdetés

Home office-ban a Győr+

Győr+
2020.03.19. 18:38

A hétindító értekezleten jelentette be a Győr+ Média vezetősége, hogy cégünk is átáll az otthoni munkavégzésre. Az elmúlt napokban persze mindegyikünk átgondolta, hogyan tud a leghatékonyabban dolgozni ebben a rendkívüli helyzetben, de a gyakorlatban való szembesülés rengeteg kérdést hozott magával.

Hirdetés

gyorplusz.hu szerkesztősége állt át a legkönnyebben az otthoni munkavégzésre, számunkra elegendő egy laptop és internet. De a helyzet ennél azért sokkal komolyabb. Az információ minél előbbi közlésére a rádió és a hírportál a legalkalmasabb, ezért megerősített szerkesztői csapattal készültünk és adjuk át a friss, hasznos információkat ezekben a vészterhes időkben. „Igyekszünk a koronavírus mellett más témákat is feldolgozni, hiszen szeretnénk, ha az élet más területéről is tájékoztathatnánk önöket” – mondta el Rozmán László, a gyorplusz.hu főszerkesztője és hozzátette, az újságíróink, rádiós- és televíziós szerkesztő-riporter kollégáink jóval több anyagot készítenek, mint egy átlagos héten. „Az elmúlt néhány napban kiderült mindannyiunk számára, hogy hiányzik a szerkesztőségi légkör, a műhelymunka. Megkönnyíti az életünket a sok kommunikációs technikai eszköz, de a valós emberi érintkezést, beszélgetést nem tudja visszaadni semmilyen jó minőségű kamera. De mindettől most eltekintünk, hiszen egymás és saját magunk védelme a legfontosabb.

Rögtön felmerült a kérdés, hogy lehet-e teljes távmunkában egy lapot elkészíteni? Hogy hétről-hétre a kezükben tarthassák újságunkat, ahhoz több csapat összehangolt munkája szükséges. Vegyük először az újságírókat mint a legalapvetőbb hozzávalóit egy sajtótermék előállításának. A cikkeikhez pedig kellenek képek is a fotóriportereinktől, s beszélnünk kell a hirdetésekről is, amelyekért főként a marketinges munkatársak felelnek. Az anyagokat egy korrektor olvassa el többször, majd jön a tördelő szerkesztő, aki digitálisan formába önti az előbbieket. Mindezt pedig, össze kell fognia egy szerkesztőnek is, aki tartja a többiekkel, köztük a külsős tartalomgyártókkal, megrendelőkkel, interjúalanyokkal, vagyis szinte mindenkivel a kapcsolatot. „Hétfőn tehát mindenki hazament a saját otthonába, most pedig, rengeteg telefonálás, e-mail, chat és videós értekezlet után a nyomdában tudhatjuk a Győr+ Hetilapot, pénteken pedig az olvasóink is a kezükben tarthatják lapunkat, s bízunk benne, ez a következő hetekben is így maradhat” – hangsúlyozta Zoljánszky Alexandra, a lap főszerkesztője.

Hirdetés

Számos élethelyzetben kellett már dolgozniuk a karrierjük során a Győr+ Rádió munkatársainak is. Megesett már, hogy egy mélyen érintő tragédia után kellett megszólalni, mintha mi sem történt volna. Előfordult, hogy akkor is bent kellett lenni, amikor lélekben a világ elől is elrejtőztek volna. Vagy épp azért dolgoztak, hogy az emberekbe hitet, és reményt keltsenek krízishelyzet idején. „Valahogy most is ilyesmi érzésünk van, mégis minden más. Itthon vagyunk. A kollégáink napok óta azon dolgoznak, hogy kivitelezhető legyen, hogy mindenki az otthoni alkalmi stúdióból szólalhasson meg és, hogy a hallgatók különösebb minőség vagy teljesítményváltozás nélkül hallgathassák a híreket, a helyi információkat, vagy akár a jókor jó időben felcsendülő dalokat” – árulta el Bajzát Zsuzsi műsorvezető. Valakinél a hálószobában, van, ahol a nappaliban, Győrön kívül, vagy épp egy kerti asztalon a konyha közepén jutott hely a mikrofonnak és a keverőpultnak. „A 100.1-en, illetve online minden nap 7 és 19 óra között élő műsorvezetéssel, folyamatosan frissülő információkkal várjuk a hallgatókat, jelenleg itthonról, mert most ez a legtöbb, amit tehetünk! Tartsanak velünk, mi itt vagyunk!”

Valakik még nem home officeban: Marcali Gábor fotós, Szendi Krisztián operatőr és Szigeti Sándor újságíró

A Győr+ Televízió viszont a „frontvonalról” jelentkezik. „Jó estét kívánok, köszöntöm önöket!” – hallhatják és láthatják minden este a Győr+ TV Híradójában. A televíziózást nehéz home office-ból megoldani, de igyekeztek a tévés munkatársak is alkalmazkodni a rendkívüli helyzethez. „Megpróbáltuk úgy kialakítani a napirendünket és a forgatásokat, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjunk együtt zárt helyen. Az interjúkat rendszerint a szabadban készítjük el, még akkor is, ha a téma éppen nem indokolja, a stábok pedig kaptak gumikesztyűt, maszkot és megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer is a rendelkezésünkre áll. Az operatőröket és a szerkesztőket úgy osztottuk be, hogy lehetőleg véletlenül se tartózkodjanak egy légtérben, a kameraman pedig meg is vágja a forgatott anyagát, így mire felelős szerkesztőként rám kerül a sor, már kész híranyagokkal tudok dolgozni. A vágót és a műszaki vezetőt délutánra rendeljük be, feladatuk a napi híradó összerakása, valamint annak műsorba helyezése. Jó azt látni, hogy remek csapatunk van, és úgy érzem, ez a cég minden termékére igaz. A divíziók közti együttműködés, talán nem túlzok, soha nem látott magasságokban van! Célunk továbbra is friss, aktuális információkkal segíteni a győrieket ebben a nehéz, de egyáltalán nem reménytelen helyzetben. Vigyázzunk egymásra! ” – biztat mindenkit Ficsór Dávid, felelős szerkesztő.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #Győr+ TV | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat