Balesetmegelőzés

Holnap kezdődik a Zebra-terv akció!

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.06.13. 15:49

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót hirdetett 2022. június 14-16. közötti időszakban . Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Az ellenőrzések a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre és annak környezetére koncentrálódik. A rendőrök az akcióban olyan helyeken is meg fognak jelenni, ahol a forgalmat fényjelző készülék szabályozza. A fokozott ellenőrzésben pilóta nélküli légijármű (drón) is bevonásra kerül.  

A Győr-Moson-Sopron megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi szabályok betartására hívják fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét:

– A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

-Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

-Soha ne menjenek át a tilos jelzésnél!

-Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!

-A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.

-Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.

-A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is sokszorosára növelheti a biztonságot

-Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

-Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

-A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

Kapcsolódó témák: #baleset megelőzés | #Győr | #rendőrség |