Hogyan tartsunk ki az aktív életmód mellett?

Molnár Sarolta
2023.11.19. 12:31

Nagy kihívás, hogy a mozgás beépüljön a mindennapjainkba és ezentúl szerves részét képezze életünknek. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

Az előző hónapokban beláttuk, hogy testünknek szüksége van a mozgásra, az aktív életmódra. Megtaláltuk a számunkra ideális mozgásformát és belevágtunk. Úgy érezzük, megtettük a legnehezebb lépést. Pedig a java csak most következik. Az ennél is nagyobb kihívás, hogy a mozgás beépüljön a mindennapjainkba és ezentúl szerves részét képezze életünknek. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

Csak az első lendület nehéz

Először is meg kell említenem egy szerintem nagyon fontos dolgot. Ne azért eddz, mert KELL! A „kell” mindig tudat alatti ellenállást szül bennünk. Ha úgy érzed, épp nincs kedved, ne a kifogásokon kezdj el gondolkodni, hanem pörgesd végig, hogy miért is jó ez neked.  A környezet, a társaság, az edző személye, az a kellemes közérzet és elégedettség, ami edzés után tölti el a lényedet. Ne tépelődj túl sokat, csak indulj neki! Hidd el, csak az első lendület nehéz, utána hálás leszel magadnak.

A mozgás endorfint termel

Ne aggódj, vannak hullámvölgyek, nehezebb napok, ez természetes. De ha kitartó vagy, akkor a szervezeted rá fog szokni a fizikai aktivitásra és egyre kevesebbszer kell majd legyőznöd a kisördögöt. Igen, jól értetted, erre is rá lehet szokni, akár a káros szenvedélyekre. Ugyanis a mozgás különböző biokémiai folyamatokat aktivizál a szervezetünkben. Hatására különböző, úgynevezett boldogsághormonok árasztják el testünket. Ilyen például az endorfin, amely vegyület felszabadulása euforikus érzést okoz. Többek között az ő munkásságának köszönhető a megfelelő intenzitású edzés utáni boldog elégedettség átélése. És mivel ez testünkre, lelkünkre pozitív hatással van, az agyunk ezt az élményt elraktározza és különböző ösztönző impulzusokkal igényelni is fogja tőlünk. Ez a magyarázat arra is, hogy ha az ember már rákapott erre az egészséges drogra, akkor szinte már-már elvonási tünetek jelentkezhetnek amennyiben megvonjuk tőle.

Az edzés jobban felfrissít, mint a kávé

Kedvetlenség, rossz közérzet. Ami egy kis mocorgás hatására már el is illan. Itt szeretném megemlíteni csodálatos elménkkel kapcsolatban, hogy néha vigyáznunk kell vele. Mert a kis hamis gyakran be is csaphat minket. Nem mindig képes ugyanis különbséget tenni a fizikai és a szellemi fáradtság között. Egy nehéz, szellemi munkával és kihívásokkal teli nap után, érezhetjük úgy, hogy olyan kimerültek vagyunk, fel sem bírunk állni a kényelmes kanapénk meleg öleléséből. Ilyenkor ne dőljünk be neki! Ilyenkor egy kis edzés jobban felfrissít, mint egy liter kávé. Ha esetleg mégsem sikerül legyőznöd a lelkiismereted kisördögét, akkor se gyötörd magad! Mindenkivel megesik néha. A bűntudat csak negatív energiákat szül. Holnap egy újabb nap virrad egy újabb lehetőséggel, hogy tegyél magadért és mozdulj!

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #vény nélkül |