Hogyan előzhető meg a téli depresszió?

Dr. Radics Judit pszichiáter, alvásszakértő főorvos
2022.12.10. 14:47

A depresszióra való hajlam mindenkinél különböző. Van, aki olyan szerencsés, hogy a hangulatzavar teljesen elkerüli, a legtöbben azonban többé-kevésbé hajlamosak rá.

Örökölhető depresszió

Ahol a vér szerinti családtagok között előfordul hangulatzavar, ott az öröklődésnek, az átörökítésnek egyértelmű szerepe van. Általánosságban azonban igaz: a tartós testi és lelki terhek, a krónikusan ható stressz, a túlterheltség, az állandó kialvatlanság előbb-utóbb kiváltója lehet depressziónak is. A szezonális vagy téli depresszió a hangulatzavaroknak olyan különleges formája, mely csupán az év egy bizonyos időszakában – mint neve is mutatja, az őszi, téli periódusban – jön elő.

Egész nap aludnának

Míg a depresszióra  elsődlegesen jellemző a hangulat zavara, az örömképesség elvesztése, komoly alvászavar, étvágytalanság, sőt a szellemi teljesítmény zavara, addig a téli depresszióra elsősorban az aktivitás megváltozása jellemző. A téli depressziósok úgy érzik, elszáll belőlük aktivitásuk, belső mozgatóerejük lecsökken, sőt megszűnik, szinte egész nap csak aludnának, vagy legalábbis otthon pihennének. Megnövekedhet étvágyuk, ami kellemetlen testsúlynövekedést eredményezhet. Nehezen megy a munkahelyi teljesítés, az otthoni feladatok tolódnak, befejezetlenek maradnak, vagy éppen el sem kezdik őket. Valamint a párkapcsolati probléma forrásául szolgálhat a nagyfokú passzivitás.

A rendszeres séta csodát tehet

Akik súlyos téli depresszióban szenvednek, ott nem igazán lehet megelőzni a tünetek megjelenését. Az enyhébb depresszív jegyek – de a súlyos hangulatzavar is – enyhíthető lehet bizonyos „trükkök” segítségével. Ilyen a testmozgás. Már a rendszeres séta is – ami nem több 20 percnél, de természetesen lehet 1-2 óra – csodákat tehet.

A D-vitamin szerepe

Fontos a helyes táplálkozás is. Itt elsősorban olyan vitaminok bevitelét értjük, mint a D-vitamin. A D-vitamin olyan alapmolekula, mely számtalan egyéb, a jó testi és lelki működésekben alapvető szerepet játszó vegyület képződéséhez nélkülözhetetlen, elégtelen mennyisége tehát számtalan hiányállapotot vonhat maga után. Az elegendő alvásmennyiségre is fontos mindenkinek figyelnie. Akinél a „házi praktikák” nem hoznak eredményt, érdemes időben szakemberhez fordulni.

JÓ TUDNI

A táplálkozás szerepe: Ajánlatos sok zöldséget fogyasztani, a fehér cukor pedig egyenesen kerülendő. A halételek kedvező hatásúak az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére, mivel magas esszenciális zsírsavtartalmuk jó hatással bír az idegsejtekre.
Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #karácsony | #vény nélkül |