Hiába kevesebb a vevő, így is 53 millió forint a győri ingatlanok átlagára

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2023.10.18. 11:41

Győrben az átlagos négyzetméterár 741 ezer forintra csökkent, a lakóingatlanok pedig 52,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban. A piac stagnál, de a szakértők szerint élénkülés előtt áll.

Az ingatlan.com elemzése szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 660 ezer forint volt, ez növekedést jelent az egy évvel korábbi 627 ezer forinthoz képest. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 52,2 millió forintnál jár az idén, ez alig jelent változást a tavalyi 52 millió forinthoz képest. Az ellentétes változás magyarázata, hogy kisebb alapterületű lakások kerültek a piacra.

Győrben az átlagos négyzetméterár 741 ezer forintot tett ki, ami csökkenést jelent a tavalyi ugyancsak 759 ezer forinthoz képest. Az győri lakóingatlanok 52,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 52,8 millió forint volt. 

A vármegye legjelentősebb lakáskínálatát nyújtó települések közül Sopronban, Mosonmagyaróváron, Csornán és Kapuváron az átlagos négyzetméterár 415-731 ezer forintra változott a tavalyi 373-678 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 36,2-56,6 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 34-59,9 millió forintról volt szó. 

Az országos és a Győr-Moson-Sopron vármegyei piacon egyaránt élénkülés jöhet a következő időszakban, bár a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben átalakult. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak” – mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #árak | #Győr | #ingatlanpiac | #lakás | #lakáspiac |