Hirdetés
Robbanást hallottak

Háztüzet fékeztek meg az önkéntes szemétszedők

Fotó: Pirity Andor
Szigethy Teodóra
2021.03.29. 19:42

Győr északi részére szervezett hulladékgyűjtő akciót hétvégén a „Szedett szemét” önkéntes csapata. A munka közben robbanást hallottak, s mivel érezték, hogy nagy a baj, segíteni indultak, s időben megfékeztek egy már épületekre terjedő tüzet.

Hirdetés

Mintegy 40 önkéntes 5 óra alatt tisztította meg a Győr északi peremén lévő kiserdőt. Több száz zsák hulladékot gyűjtött össze a „Szedett szemét” Facebook oldalon szerveződött csapat, akiket dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szabó Jenő önkormányzati képviselő is támogatott.

Fotó: Szedett szemét

„A felháborító mennyiségű illegálisan lerakott szemét iránt érzett haragot csak az önkéntesek lelkesedése és önzetlensége, a város támogatása és a jó idő tudta kompenzálni! De az sikerrel” – írta a közösségi oldalon Kósa Roland, az esemény egyik szervezője.

Hirdetés

Az akciót azonban egy közeli tűzvész szakította meg. „Robbanásokat lehetett hallani és a felszökő óriási fekete füstből lehetett tudni, hogy nagy a baj” – mondta Németh Balázs, az akció főszervezője, aki többedmagával a helyszínre sietett.

„Egy kerti tűz terjedt át a szomszéd épületére, először a kerti tároló gyulladt ki, majd onnan terjedtek tovább a lángok. Azonnal megkezdtük az oltást a szomszédokkal. A közeli kis patakból csatárláncon érkezett vödrökben a víz” – részletezte Németh Balázs.

A győri hivatásos tűzoltókat Vámosszabadiba, az Üdülő utcába hívták épülettűzhöz. Három jármű vonult a helyszínre, de mivel az ott tartózkodók megkezdték az oltást, csak egy jármű maradt befejezni a munkát– mondta a Győr+ Médiának Schreindler Ágnes alezredes. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, helyettes szóvivő kifejtette, a tűz a tető és a pala alá is bejutott, ott egy vízsugárral oltották és hűtötték a szerkezetet a tűzoltók.

Schreindler Ágnes közölte, nagyon köszönik a segítők munkáját, de azt kérik, ilyenkor mindenki vigyázzon a saját testi épségére. Arra is felhívta a figyelmet, mindenki tartsa be a szabadtéri tűzgyújtás szabályait, hogy ne forduljon elő baj, tűzeset.

A „Szedett szemét” csoport aktivistái korábban már megtisztították a Püspökerdő belső játszóterének környékét, a Mosoni-Duna holtágának partját, a Cowalter környékét.

A hulladékgyűjtő akció szombaton Győrszentivánon folytatódik.

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem | #tűzoltók |
likeold
a fb oldalunkat