Hátrányból előnyt kovácsoltak: árvízvédett lesz a vízi élménypark

Szigeti Sándor Marcali Gábor
2023.01.27. 15:45
Hirdetés

A Modern Városok Program keretében épülő új Győri Vízi Élménypark látványos építészeti megoldások sorát vonultatja fel, amelyek egy része azt a célt szolgálja, hogy még rendkívüli időjárási körülmények és extrém magas vízállás esetén se történhessen baj. (x)

„A győri strandfürdő területe a belváros közelsége és a folyók találkozása miatt egyedülálló adottságokkal rendelkezik, de mindig is árvízzel veszélyeztetett terület volt. Amikor az első fürdő az 1930-as években megépült, ez még nem volt elsődleges szempont, de az új vízi élménypark tervezésekor erre már hatékony és kreatív választ kellett adnunk” – hangsúlyozza Kovacsics Imre.

Fotó: látványterv

Felvetődött, hogy az új árvízvédelmi gátat éppen ezért a szigetcsúcson, vagyis a Cziráky-obeliszk mögötti területen kellene felépíteni, ám ekkor egy 8-10 méter magas betonfal csúfította volna el a győri vízparti panorámát a Püspökvár és a hidak irányából, így ez az elképzelés hamar lekerült a napirendről.

Fotó: O. Jakócs Péter

Végül az a megoldás született, hogy a korábban a strand előtt futó árvízvédelmi töltést, a promenádot helyezzék az élményfürdő területén belülre:

„A kezdetektől fogva lehetőségként és nem problémaként tekintettünk erre a megoldásra, amely rendkívül izgalmas építészeti megoldásokkal kecsegtetett. Ennek megfelelően a szintkülönbség hasznosításaként a töltés szigetcsúcs felőli oldalán teraszos kialakítású területet álmodtunk meg, amely a későbbiekben szabadtéri színházi előadások, vagy szabadtéri filmvetítések kiváló helyszíne lehet, a másik oldalát pedig növények telepítésével varázsoljuk új zöldfelületté.”

Szabadtéri színház és mozi is lehet

„A töltés elhelyezése egyúttal lehetőséget adott rá, hogy az élménypark ne csak vízszintesen, hanem ha úgy tetszik, függőlegesen is épüljön, és egy látványos, háromszintes medencerendszert alakítsunk ki. Ezt az átjárható medencerendszert egyszerre 250-en vehetik majd igénybe. A legfelső szintjén lévő, úgynevezett panorámamedencékről nagyszerű kilátás nyílik majd a környékre” – hangsúlyozza Kovacsics Imre.

Függőlegesen is építkezik az élménypark

A már említett hátsó traktust, így például a Hajós Alfréd által tervezett, teljesen megújuló és új funkciókat kapó öltözőépületet felnyitható kapukkal teszik árvízvédetté, amelyeken a medréből kilépő Mosoni-Duna és Rába egyszerűen átfolyhat, így az épület az ár elvonulása után zavartalanul tovább üzemelhet.

Spray park épül és a Hajós-épület is megújul

Közismert, hogy a múltban rengeteg problémát okozott, hogy az elvonuló árvizek megrepesztették és ezzel tönkretették a régi Cziráky-medencét, ide éppen ezért egy olyan spray-park és vizes játszótér kerül, amelynek elemei könnyen elbonthatók, majd a víz levonultával, egy alapos takarítást követően újra birtokba vehetik a gyermekes családok.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

(x)

Korábban a témában: