A Föld fűti a vízi élményparkot

Szigeti Sándor
2022.12.09. 11:47

Megújuló, geotermikus energiát használ majd a Modern Városok Program keretében épülő új Győri Vízi Élménypark. Ezzel a megoldással nem csupán környezetbarát és zöldebb lesz a beruházás, de nagymértékben függetleníti magát a hagyományos energiahordozóktól.

Hirdetés

Magyarország számos más pontjához hasonlóan Győr alatt is kincset találhatunk a mélyben. Ez a kincs pedig nem más, mint egy folyamatosan megújuló, zöld energiaforrás, a Föld belső hője által termelt termálvíz. A termálvízből kinyert geotermikus energia munkába állítása és az energiakitettség csökkentése a kezdetektől fogva kiemelt szempont volt a Győri Vízi Élménypark tervezése során, a mostani globális energiaválság idején pedig kulcsfontosságúvá vált.

Győr három termálvízkútja 1800-2000 méteres mélységből, hatalmas szivattyúk segítségével juttatja a felszínre a város alatti kőzetrétegekben található termálvizet, amely 1978-ban gyógyvíz minősítést kapott. Az itteni hévíz nem csupán kiváló minőségű, de a hőfoka is igen magas: eléri a 65 Celsius-fokot átlagban, így energiaforrásként is remekül hasznosítható.

Az első győri termálkutakat még az 1960-as években állították üzembe, majd 2003-ban jelentős felújításon estek át, együttes kapacitásuk évi 617 ezer köbméter. Ez a mennyiség alkalmas rá, hogy egyéb funkcióik mellett zavartalanul kiszolgálják az épülő vízi élményparkot is.

A kutakból csőrendszereken keresztül érkezik meg a termálvíz az élményparkba. Ahhoz, hogy a 65 fokos víz fürdésre alkalmas legyen, először is le kell hűteni. A hűtés során jelentős mennyiségű hő szabadul fel, a cél pedig az, hogy ezt a lehető leghatékonyabban használják fel.

„Amikor az épületbe megérkezik a termálvíz, különböző hőcserélő rendszereken és hőlépcsőkön halad keresztül. Ezekkel biztosítjuk az új fürdő tágas légtereinek, épületszárnyainak és kiszolgáló épületeinek a fűtését, a padlófűtést, a használati meleg vizet, és természetesen a medencék fűtését is. És bár a termálvíz kitermelését végző szivattyúk elektromosáram-fogyasztása nem csekély, így is nagyságrendekkel kisebb költség, mintha gázvásárlással kellene megoldanunk a fűtést” – mondta el Kovacsics Imre.

Kovacsics Imre

„A gyógyászati részleg medencéit 38 fokosra hűtött termálvízzel töltjük fel. Az élmény- és sportmedencék, valamint az élménypark területén épülő új uszoda esetében más az eljárás, hiszen a termálvíz magas ásványianyag-tartalma miatt intenzív sportolásra, úszásra kevésbé javallott. Így ezekbe a medencékbe a városi hálózatból vett, 14-16 fokos csapvíz kerül, amelyet szintén geotermikus energiával fűtünk fel a medencékbe beépített hőcserélő rendszereken keresztül” – tette hozzá a Győri Vízi Élménypark leendő üzemeltetője.

A geotermikus energia felhasználásának köszönhetően az új létesítmény fosszilis energiaigénye, gázfelhasználása és gázkitettsége zéró lesz, elektromosáram-fogyasztása pedig megújuló energiaforrások telepítésével tovább csökkenthető.

Kovacsics Imre ugyanakkor emlékeztetett rá: Győrben sem áll rendelkezésre korlátlan mennyiségű kitermelhető termálvíz, ezért a felelős vízgazdálkodás továbbra is alapvető jelentőségű lesz. A vízbázis túligénybevételét megelőzendő, optimális teljesítményű termálkutakkal végzik a kitermelést, és csak olyan rétegekből és annyi mennyiségű termálvizet hoznak a felszínre, amelynek a természetes pótlása és visszatermelődése biztosított.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

(x)

Korábban a témában:

Hirdetés