Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Hatékonyabb és fenntarthatóbb építőipari megoldások

Győr+
2021.06.17. 13:42

A győri Széchenyi István Egyetem két piaci szereplővel, az A-Híd Építő Zrt.-vel és a Project Control Expert Kft.-vel együttműködve egy olyan európai uniós társfinanszírozású projektet valósított meg, melynek kiemelt célja az építőipari vállalatok hatékonyságának növelése, az építőipar és az Egyetem kapcsolatrendszerének erősítése, valamint piacképes termékek és szolgáltatások fejlesztése volt.

Hirdetés

A kutatás egy komplex gazdasági-matematikai-informatikai, valamint egy műszaki-építőipari pillérre támaszkodott. Az első pillér három fő területre koncentrált, melyek közül az első egy iparági kockázati adatbázis építése, a második egy új típusú hálótervezési eljárásokat és mesterségesintelligencia-elemeket tartalmazó szoftverfejlesztés, a harmadik egy szakirodalom-feldolgozásra, üzleti tapasztalatokra építő tananyag és üzleti modellfejlesztés.

A projekt lényeges újdonságtartalma a folyamatosan bővülő kockázat-adatbázis, mely ma hiánypótló munkának számít. Az iparági kockázat-adatbázis, az erre épülő kockázatértékelő szoftver, valamint a kapcsolódó oktatásfejlesztés és iparági tanácsadói szolgáltatások kiemelt fontossággal bírnak.

Hirdetés

A másik pillérben a hídépítési munkák tervezésében és kivitelezésében hosszú ideje megoldatlan, visszatérő műszaki típushibák széles körű feldolgozása, új hatékonyabb konstrukciók kifejlesztése valósult meg. A projektben az alábbi műszaki tudományi K+F témákkal foglalkoztak:

  • Új generációs öszvérszerkezetű hidak,
  • Hídfők szerkezetének optimalizálása,
  • Hídszegélyépítési technológia fejlesztése,
  • Hídesztétika,
  • Zöld hídépítés,
  • Fa-beton öszvérhidak.

A kutatás egyik központi eleme a típushibáktól mentes öszvér hídszerkezeti konstrukció kidolgozása volt, mellyel egy olyan új építészeti eljárás alakult ki, mellyel többek között csökkenhetnek a beruházási és fejlesztési költségek, versenyképesebbé válhatnak a vállalkozási díjak, alacsonyabbak lehetnek a fenntartási költségek, és nem utolsó sorban az új eredmények megjelenhetnek az oktatásban, illetve erősödhet az ipari-műszaki és oktatás-kutatási szinergia.

A projektről bővebb információt a https://palyazat.sze.hu/sajtokozlemeny-ginop-2-2-1-15-2016-00030 oldalon olvashatnak.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Győr | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat