Hirdetés

Hardegg elárulta Európát?

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.07.14. 12:01

Győr várkapitányáról Hardegg címmel jelentett meg könyvet a Civilek Győrért Alapítvány. A kötet elsősorban külföldi, eddig még Magyarországon nem publikált tanulmányokat dolgoz fel. A könyv szerzői megpróbálják feltárni azokat a körülményeket, ami ahhoz vezetett, hogy Ferdinand Graf von Hardegg várkapitány 1594-ben két hónap ostrom után feladta Győrt, így az oszmán seregek előtt szabaddá vált az út Európa felé.

Hirdetés

A Kisfaludy könyvtárban tartották a kiadvány bemutatóját. A történelem szerelmesei, a könyv segítségével jobban megismerhetik Győr egyik legizgalmasabb korszakát.

Ebben a kötetben elsősorban Hardegg életét dolgozzuk fel külföldi forrásokból. Nekem fontos volt, hogy ez a könyv megszülethessen, ugyanis Győrnek is van egy „Egri Csillagos” története, mégpedig az 1594-es ostrom és a négy évvel későbbi vár visszafoglalás. Ezzel kapcsolatban rengeteg kutatást végeztem külföldi levéltárakban.

Hirdetés

A kiadványban Bagi Zoltán Péter egy tanulmányt is készített. A bemutatón elmondta: Győr a történelem során mindig is meghatározó fontosságú település volt. Ezért a külföldi levéltárakban hatalmas mennyiségű írat lelhető fel városunk történelmével kapcsolatban, amelyek segítségével pontosabban képet kapunk Győr egy-egy meghatározó időszakról.

A kötet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelenhetett meg, ennek köszönhetően, egy regisztráció után teljesen ingyen juthatunk a kiadványhoz. Regisztrálni a kapcsolat@civilekgyorert.hu e-mail címen lehet. A tervek szerint a második kötet Győr ostromáról fog szólni.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #könyvbemutató | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat