Hagyományokra épül a jövő kockája

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.05.02. 14:53

Új mérföldkőhöz ért a győri egyetem Science Parkjának építése. A 6,7 milliárd forintból, kormányzati forrásból megvalósuló projekt emblematikus épületének, az egykori kekszgyári kockának az utolsó panelablakát kedden helyezték be a létesítmény homlokzatába. Az ünnepi eseményen részt vett Szijjártó Péter is, aki úgy fogalmazott: a beruházás is jól példázza, hogy a jövő versenyképes gazdasága Győrben épül.

Az 1950-ben megalapított Győri Keksz- és Ostyagyár épülete az utóbbi években kihasználatlanul állt. A Széchenyi István Egyetem jövőbe mutató ötletével, a múltra alapozva új lehetőségekkel tölti meg a létesítményt, már idén ősztől. A park az innovációs ökoszisztéma kiteljesedésének is helyszíne lesz, a többi között a dizájn campusz is helyet kap majd az intézményben.

Az oktatási funkciók mellett, fejlesztési lehetőségek tere lesz az innovációs birodalom, a partneri együttműködésekben számos hazai és nemzetközi vállalat jelenik majd meg. Erről is szó esett kedden, azon a projektközi sajtóbejáráson, ahol dr. Filep Bálint köszöntötte elsőként a megjelenteket.

„Győr város fontos ipartörténeti emléke újra értékes szerepet kaphat. Az egyetem jogelődjét az ipar hívta életre, és ez a kapcsolat a gazdasági szereplőkkel ma is meghatározza a campus életét” – kezdte beszédét a Széchenyi István Egyetem elnöke, majd röviden vázolta az egyetem megalakulásának és fejlődésének történetét. Mint mondta, az infrastrukturális beruházások mind hozzájárultak ahhoz, hogy az campus fejlődése töretlen legyen.

Dr. Filep Bálint

„Visszatekintve óriási utat tettünk meg, az egyetemi közösség, a kormányzat, a város, a gazdasági szereplők, valamint a vállalati partnereink segítségével. Az egyetem számára elengedhetetlen a térségben működő cégekkel való partnerség, ennek lesz egy újabb helyszíne a Science Park” – tette hozzá az elnök.

A 3,5 hektáron elterülő, 6,7 milliárd forintból megvalósuló projektben, 50 vizsgáló labor szolgálja majd a folyamatosan fejlődő igényeket.

Alfons Dintner

„A kezdetektől az Audi sikertörténete összefüggött az innovációval, a tudománnyal, különösen a győri egyetemmel. Az, hogy Győrt választottuk, abban nagy szerepe volt annak, hogy egyetemmel rendelkezik a város, mindig is szimbiózisban működtünk. A közös gyökerek mélyre hatolnak, számos közös projekttel büszkélkedhetünk. Együtt szeretnénk a jövőt megvalósítani” – ezt már Alfons Dintner mondta a rendezvényen.

Az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke úgy fogalmazott, a kompetenciákat folyamatosan élesítik, az innovációs kultúra fejlesztésére törekednek, a mérnökeik több mint fele a győri egyetemről érkezik a négykarikás vállalathoz. „Kölcsönösen segítjük egymást az egyetemmel. A tudományos és innovációs park az új találkozások helyszíne lehet. Az Audi részéről örülünk, hogy itt vagyunk az úttörők között, hamarosan az ötödik emeletre költözhetünk” – árulta el a szakember.

Dr. Szászi István

Egy másik, jelentős partnercég képviseletében dr. Szászi István fogalmazta meg véleményét a közös munka sikerének kapcsán. Az épület itt áll, akár egy fehér vászon és készen áll arra, hogy megtöltsük innovációval, köszönhetően azoknak a kollégáknak akik ebben az intézményben fognak dolgozni. Nem csak egy irányba kell nézni, de egy irányba is kell haladni, mégpedig együtt. Gyorsan, messzire kell érnünk és ehhez keresünk társakat. A cégünknél egy újabb lépést tettünk e céljaink megvalósítása érdekében. Az egyetemmel partnerségben megkapjuk arra a lehetőséget, hogy egy újabb szintre helyezzük innovációs tevékenységünket, hiszen ebben az épületben is tudunk majd közösen kooperálni” – hangsúlyozta dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

Dr. Dézsi Csaba András

A partnerség nem csak az érintett felekről szól, hanem Győrről és az itt élőkről is. A kekszgyári kockára nézve rengeteg győrit nosztalgikus érzés fogja el, így a város első emberét is.

„Rengeteg élmény szabadul fel bennem, hiszen magam is dolgoztam ebben az épületben annak idején segédmunkásként. De az is fontos emlék amikor 2001-ben, akkor még alpolgármesterként itt tüntettem a kekszgyár bezárása ellen. Majd a következő esztendőben meghatározó pillanat volt, amikor 2002-ben a főiskola egyetemmé vált. Több mint 20 évvel később polgármesterként ma azt ünnepelhetem, hogy az egyetem által közvetve visszakapja az ipar az épületet, a XXI. század modern elvárásainak megfelelően. A kekszgyár a dicső múltat jelenti, az innovációs park pedig a csodás jövőt. Ha az egyetem fejlődik, akkor Győr városa is fejlődik” – mutatott rá dr. Dézsi Csaba András.

Simon Róbert Balázs

Emlékeket idézett fel Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő is. „Picivel több mint 5 évvel ezelőtt a kormányzat úgy döntött, hogy ezt a területet megvásárolja és átadja az egyetemnek. Magam is gondolkoztam akkor, hogy mit lehet kihozni ebből a raktárépületből. Az elmúlt hónapokban szépen átalakult a 4000 négyzetméteres épület, mely ősztől megtelik tartalommal. Összekapcsolódik a hagyomány és a tradíció, a múlt és a jövő” – emelte ki beszédében.

Szijjártó Péter

A tudományos park fejlesztésének egyik meghatározó állomásán Szijjártó Péter az elmúlt nehéz időszakra tekintett vissza, és rámutatott, milyen új megoldásokat kínálhatnak az együttműködések, az innovációk. „Nem volt korábban olyan időszaka a világgazdaságnak, amikor 3 év leforgása alatt kétszer is minden a feje tetejére állt. Minden ország, minden kormány, minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a győztesek közé tartozzon. Ebben az új versenyben Magyarország egyik meghatározó eleme a felsőoktatás lehet. Éppen ezért a magyar gazdaság jövője szempontjából kulcskérdés, hogy hogyan tudnak együttműködni a hazai egyetemek, az itt működő vállalatokkal, cégekkel. Az egyetemeknek nagy szerepe lesz a jövőben. Komoly törekvések vannak a háttérben, a kormányzat növeli a finanszírozást, és növeli az innovációs parkok számát” – ismertette a külgazdasági és külügyminiszter, majd méltatta a győri projektet.

Szijjártó Péter szerint a beruházással egy olyan környezet áll elő, mely segíti a magyar start-up vállalkozásokat, segíti a tehetségeket, de segíti az egyetem és az ipar hatékonyságát is!

„A győri egyetem önmagán túlmutató jelentőséggel rendelkezik, hatalmas feladata van az innovációs és tudományos parknak, így az elvárások sem kicsik. Azt várjuk el a győri egyetemtől és a parktól, hogy olyan eredmények szülessenek, melyek nyomán sikeressé tudjuk tenni Magyarországot” – hangsúlyozta a miniszter, majd külön kitért az elektromos autóipar fejlődésének szerepére is.

„Hazánk e tekintetben is az éllovasok között van, de ez egy olyan verseny, ahol folyamatosan újat kell mutatni, hiszen ez az iparág még nem forrta ki magát. Ráadásul ehhez az iparághoz a kelet és a nyugat szoros együttműködésére van szükség. Mi magyarok bizonyítottunk, hiszen a keleti és nyugati beruházások és vállalatok találkozási pontjává váltunk. A jövő Győrben épül, a jövő versenyképes gazdasága Győrben épül” – emelte ki Szijjártó Péter.

A beszédeket követően, az ünnepség záróakkordjaként, az utolsó panel üvegablakot emelték be a helyére a szakemberek, ezzel pedig újabb szakaszához ért a létesítmény építése.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid