Széchenyi István Egyetem

Ha szeptember, akkor indul a kamarai tantárgy

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.09.08. 13:25

Megkezdődött a Széchenyi István Egyetem őszi szemesztere, elindult a Kamara a vállalkozásokért tantárgy. 2011 óta mondhatni ez már természetes, hiszen a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az egyetemmel közösen, azóta minden évben meghirdeti a közkedvelt kurzust.

A tárgy népszerűségét mutatja, hogy nagyjából tíz perc alatt betelnek a helyek, ez idén sem volt másként. A fél éves képzés átfogó vállalkozói ismereteket nyújt, rávilágít egy olyan szemléletre, ami a vállalkozói léthez tartozik.

„Azt reméljük, hogy önök nagyon sokat fognak fejlődni a félév során, egyrészt tudásban, másrészt kompetenciákban, készségekben és személyiségben is” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, egyetemi tanár.

Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta. Fotó: Ficsór Dávid

A tantárgyra jelentkezett hallgatók körében a személyre szabott tematika kialakítása érdekében a vállalkozói mentalitásra és a féléves feladat kiválasztására vonatkozóan felmérést végeztek.

Minden félévben kitöltetünk a hallgatókkal egy elégedettségi kérdőívet, illetve azokat az irányokat, miket szeretnének látni-hallani a tanulók. Elsősorban most a digitalizáció és az automatizálás irányában fognak a hallgatók remélhetőleg vállalkozási ötleteket megvalósítani” – mondta a Győr+-nak Molnár Albert.

Molnár Albert. Fotó: Ficsór Dávid

A kamara Győri térségi elnöke hozzátette, 13 vállalkozó csatlakozott az őszi szemeszterben zajló kurzusokhoz. A mentorálás során sok olyan személyes kapcsolat alakulhat ki, ahol a vállalkozók akár megtalálhatják a jövőbeni munkatársukat, illetve a fiatalok jó inspirációt kaphatnak a szakdolgozatukhoz. A hagyományokhoz híven első óra mindig a kamarában zajlik azért, hogy lássák a hallgatók, hogy a kamara a vállalkozói léthez mit tud hozzá tenni, aztán tantermi előadások következnek és két alkalommal kiviszik őket vállalkozói környezetbe, ahol gyakorlati információkat kaphatnak a fiatalok a vállalkozás indítással és a projektmenedzseléssel kapcsolatban.

Nagyobb betekintést nyerhetek a vállalkozásokba, így könnyebb lesz elindulnom a későbbiekben. Terveimben szerepel ugyanis, hogy saját vállalkozást indítsak az egyetem után” – felelte kérdésünkre Szabó Rajmund, az egyetem hallgatója. Az Európai Bizottság által kiírt „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” pályázat hazai nyertesének választott tantárgyra idén 22 gazdálkodási és menedzsment, logisztika, gépészmérnök és járműmérnök szakos hallgató jelentkezett.

Szabó Rajmund, a Széchenyi István Egyetem hallgatója. Fotó: Ficsór Dávid

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid