Ha nincs benne a szíved-lelked, nem lesz jó a tészta

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.06.11. 17:02

Kevesen tudják, de Győrben dolgozik az ország egyik legjobb pizzaséfje, Suszter Attila. Pizzázóját kislányáról nevezte el, és már hajnalban dagaszt, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Hol sütötted életed első pizzáját?

Bányászcsaládból származom, az Ózd melletti Somsályfőről. A szüleim elváltak, ezért nyaranta a Balatonon vállaltam munkát. Üzemeltettem nyilvános wc-t, voltam kínai ruhaboltban eladó, gíroszos és parkolóőr. Egyik nyáron éppen strandtörölközőket árultam Balatonlellén, amikor a főnök meglátta, hogy egy pillanatra megtámaszkodok a pulton. Az első figyelmeztetés után kirúgott. Éppen szemben volt az utcában egy pizzéria, ahol kisegítőt kerestek. Egyszerűen átsétáltam a túloldalra és jelentkeztem, hogy itt vagyok. Másnap már ott dolgoztam.

Sütöttél előtte bármit is?

Leginkább édesanyámnak segítettem otthon aprósüteményt sütni, de mást egyáltalán nem. A pizzakészítés viszont nagyon megtetszett. Hárman dolgoztunk egy műszakban: egy nyújtó, egy feltétező és egy sütő-tálaló kolléga. Rengeteg volt a munka, de hosszú idő után végre tisztességes pénzt kerestem, és napközben néha volt idő leugrani strandra csobbanni egyet, és megnézni a lányokat. Fiatal voltam, nagyon szép időszak volt.

Hogy kerültél Győrbe?

Több helyütt dolgoztam az országban, majd Budapestről költöztünk Győrbe. Az eredeti szakmám vendéglátós felszolgáló, de az a munka nem tetszett, mert gyakran ment a variálás a borravalóval. A párom, aki azóta már a feleségem, javasolta, hogy megpróbálkozhatnék újra a pizzasütéssel. Mák Tamás pizzaséfnek és „Lellónak” – Scognamiglio Rafaellónak – nagyon sokat köszönhetek, mindkettőjüket szakmai példaképnek tekintem. Kétszer nyertem meg a GiroPizza D’Europa magyar döntőjét, kétszer szerepeltem Eb-n, részt vettem a 2013-as pármai világbajnokságon, nemrég pedig Lázár séf pizzaversenyén lettem kétszeres ezüstérmes.

Mitől lesz igazán jó egy pizza?

Lehetnek bármilyen jó alapanyagaid, és lehetsz te akármilyen jó és tapasztalt, ha nincs benne a szíved-lelked, nem lesz jó a tészta és nem lesz jó a pizza sem. Ezt nem én mondtam, hanem Rosario Simeoli, a Pomo D’Oro étterem séfje és maximálisan egyetértek vele. A pizzasütés egy kicsit olyan, mint az élet, folyamatos változást és kihívást jelent.

Mik a további terveid?

Hat éve nyitottam Győrben egy pizzériát, amit a csodálatos kislányunkról, Alízról neveztem el. Közben megszületett a gyönyörű kisfiunk, Attila is, otthonra találtunk Győrben és itt tervezzük a jövőnket. Szeretnék egy olyan helyet nyitni, ahol van kémény és ahol fatüzeléses kemencével dolgozhatok. Úgy tervezem, hogy még rengeteg jó olasz pizzát sütök meg, mert a családom mellett a pizzasütés lett a másik szerelmem.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #pizza |