Hirdetés
Hölgyvilág

Ha anya jól van, mindenki jól van

Fotó: Greenfit
Földvári Gabriella
2021.01.25. 20:36

Ilyenkor, év elején sokan kilátástalannak tartják a helyzetüket, a járvány miatt már ,,belefáradtak" az életbe, egyre nehezebben viselik a korlátozásokat. Makkó Edina életmód-tanácsadót kértük, segítsen abban, hogyan motiválhatjuk magunkat, hogyan pörgethetjük fel a lelki és mentális állapotunkat ezekben az időkben.

Hirdetés

Elsősorban rajtunk, nőkön, anyákon a felelősség, hogy példát mutassunk a nehéz időkben is. Ez így van, mint nő, anya, nagymama, tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt hónapok pluszterheket is róttak ránk. Fontos, hogy a család motorjaként ne veszítsük el a lendületet. A rossz hír, hogy ez nem fog magától megtörténni. Fel kell állnunk és cselekednünk kell. Ne a kifogásokat keressük! A jó hír, hogy ha sikerül kirángatni magunkat és elindulunk, a végén olyan erősek leszünk, hogy úgy mozgatunk meg hegyeket, hogy még élvezni is fogjuk.

Hogyan kezdjünk bele?
Először is, figyeljünk oda az étkezésre. A tisztítókúrák, böjtök, vagy akár csak 1-2 almanap, nem kerülnek szinte semmibe, mégis nagy varázserővel rendelkeznek. Az alma hatékonyan takarítja a májat, a veséket, jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, érrendszerünkre, ki – egyensúlyozza az idegrendszert. Méregteleníti a szervezetünket, és a lerakódott salakanyagoktól megszabadulva, ahogy a testünk tisztul, azzal együtt a lelkünk és a tudatunk is fellélegzik, és egyre szebbnek látjuk a világot. Ezen felül jelentős a bélflóránkra és az immunrendszerünkre gyakorolt hatása, ami borzasztóan fontos ebben a vírusos időszakban. Iktassuk ki, vagy amennyire lehet, csökkentsük le a finomított cukrok, szénhidrátok fogyasztását. Fejezzük be a nassolást, részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket.

Hirdetés

Mit tehetünk a fizikai állapotunk karbantartásáért, hiszen zárva vannak az uszodák, edzőtermek, nem gyakorolhatjuk a megszokott sportokat.
Menjünk sétálni, gyalogolni, túrázni. Mozdítsuk ki a gyerekeket is! Nincs nap, hogy kihagynám, bármennyire is nagy a zimankó. Ha a friss levegőn mozgunk, szintén segítjük a szervezet tisztulását a tüdőn keresztül. Ha nem tudjuk rávenni magunkat, akkor kapcsoljuk be a kedvenc zenénket és dalra, táncra fel! Nem számít, hogy nem mi vagyunk a táncparkett ördöge, vagy hamisan éneklünk. Nincs is jobb annál, amikor a kedvenc zenénkre ropjuk a konyhában. Csatlakozhatunk online csoportokhoz is, legyen az jóga, fitnesz, vagy bármi más, ami motivál minket.

Mit tanácsol a lelki feltöltődésünk érdekében?
Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjuk élni a napjainkat, szükséges a felesleges dolgokat elhagyni, lerakni. Fizikálisan és mentálisan is. Ne töltsük az időt olyan dolgokkal, amik félelmet keltenek, rossz érzéssel töltenek el bennünket. Olvassunk felemelő, erőt adó történeteket, nézzünk olyan filmeket, amik megnevettetnek. Állítsuk meg a rutint, amibe belefáradtunk. Adjunk magunknak egy szabad napot, órát. Találjunk időt magunkra! Csináljunk egy házi wellnessnapot vagy estét, amire éppen lehetőségünk van. Ne mérgelődjünk olyan dolgok miatt, amikre nincs ráhatásunk, mert csak elveszi az erőnket. Ha a fejünk tetejére állunk, akkor sem lesz előbb tavasz. Ilyenkor télen ez a visszavonulás, befelé figyelés ideje. Ha mi erősek és energikusak vagyunk, ez kihat a környezetünkre, családunkra is.

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód |
likeold
a fb oldalunkat