Hirdetés
Kultúra

Gyűjtemény Győrzámoly kincseiből

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.04.09. 18:30

Nagy nap volt a mai Győrzámolyon, ugyanis a település "kincsestárának" könyvbemutatóját tartották meg a falu sportcsarnokában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár mintájára a település saját értéktárat hozott létre, amelyben Győrzámoly jellegzetességeit gyűjtötték össze. Az értékekről egy exkluzív kiadvány is készült, ezt egy kiállítással egybekötve mutatták be az érdeklődőknek és a helyieknek szombat délután.

Hirdetés

Pulai Nikoletta polgármester 2019 óta a megyei Értéktár Bizottság tagja. Három éve fogalmazódott meg benne, hogy Győrzámoly értékeit és az itt található hungarikumokat össze kellene gyűjteni. Az Agrárminisztérium Nemzeti értékek és a Hungarikumok gyűjtésének népszerűsítése, megismertetése, megőrzése és gondozásának támogatása projektjének keretén belül 3,4 milliós támogatást nyert a falu, ezzel pedig a munka is elindulhatott. 

“A kiadvány mellett célként fogalmaztuk meg, hogy legyenek olyan eszközeink, amiket használva bárhol meg tudjuk mutatni Győrzámoly értékeit, így született meg a képeslap, a banner állványos kiállítás, a fotók, sőt memóriajáték és színező is. Legyünk büszkék arra, hogy Győrzámolyiak vagyunk, itt élhetünk ezen a gyönyörű, értékekben gazdag településen” – hangsúlyozta a település első embere, aki arról is beszélt, hogy a kiadvány tartalmazza Győrzámoly kulturális, természeti örökségeit, a falu kiválóságait és számos más kincset is. 

Hirdetés

A kiállítással egybekötött bemutatón a helyi népdalosok és néptáncosok is felléptek, továbbá előadást tartott Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki kiemelte: 72 értéktár van a megyében, ami nagyon szép szám, továbbá van úgynevezett tájegységi értéktár is, melynek Győrzámoly szintén a tagja. “Én azt gondolom, hogy itt az agglomerációs vonzáskörzetben különösen nagy szerepe van az értéktáraknak. Ha egy település be kívánja fogadni, nem csak szállással ellátni az ide érkezőket, akkor ezt azt jelenti, hogy őket valamihez képest integrálni kell, ez pedig ennek a településnek a múltja lehet. Győrzámolyon elképesztő kultúrkincset őriznek, ez az anyag pedig segít abban, hogy elgondolkozzunk, miért jó Szigetközinek lenni, miért jó Győrzámolyinak lenni és reméljük ez a helyieket is integrálni fogja” -számolt be az elnök. 

A könyvben szereplő értéktári kincsek közül számosat megjelenített a kiállítás is. Ezek között voltak a helyi sportegyesületek, az itt élő díszpolgárok és híres személyek munkásságának lenyomatai, a helyi ételkülönlegességek, a helyi tűzoltó egyesület relikviái, az itt élő és élt kézművesek termékei, régi fotók és még sok minden más. 

Galéria: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #értéktár | #Győr+ TV | #Győrzámoly | #híradó | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat