Hirdetés

Felszámolták a családi drogüzletet

Fotó: MekliZ fotóstúdió
Havassy Anna Katalin
2020.07.03. 11:20

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, június 30-án összehangolt rendőrségi akció zajlott Győrszentivánon és Győrben is. A részletekről pénteken, sajtótájékoztató keretében számolt be a rendőrség, amelyből kiderült, családi droghálózatot sikerült felszámolniuk.

Hirdetés

A sajtótájékoztatóra a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon került sor, ahol részt vett Nagy Ágnes ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes, Gál Kristóf alezredes az ORFK szóvivője, Csupor Máté százados, a megyei felderítő osztály osztályvezető helyettese és dr. Takács Róbert a Megyei Főügyészség főügyész helyettese is.

Nagy Ágnes rendőr ezredes ismertette az eseményt, miszerint június 30-án, reggel 5 órakor egy családi alapon szerveződött csoportot sikerült felszámolni, amelynek tagjai hazai és külföldi kapcsolatokkal is rendelkeztek, s többnyire balkáni országokból szerezték be a kábítószert.

Fotó: MekliZ fotóstúdió

Az előzményekről szólva elmondta: 2019 márciusában egy drogdílert és egyben fogyasztót fogtak el a rendőrök. Kihallgatása során elmondta honnan származik a nála lévő, értékesítésre is szánt drog, s a vallomása egyértelműen a családi szerveződésre utalt. A megyei nyomozók innentől kezdve nagy erőkkel készítették elő a több megyét, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) és a TEK-t is érintő akciót.

Ennek eredményeként a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának koordinációjában június 30-án 5 órakor, a KR NNI, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei közösen, összehangolt akció keretében csaptak le egy győrszentiváni kábítószer-kereskedő hálózat vezető tagjaira, és az alájuk sorolt dílerekre.

Fotó: police.hu

A művelet során a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei Győrszentivánon öt helyszínen öt, Vas megyében kettő, valamint Tatán egy személyt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei további egy, míg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály osztályainak rendőri állománya tíz helyszínen, tizenegy embert fogott el és állított elő bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A műveletben 368 rendőr, 138 gépjárművel, drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben. Ennek során helyszínenként több száz grammnyi kábítószergyanús anyagot foglaltak le, amelyeket különböző helyeken találtak fel, például plüssmackóban elrejtve, lemezszekrényekben, gépkocsi kerekében, vázák mélyén eldugva, illetve hűtőkben tárolva. A kutatás alkalmával a KR NNI nyomozói egy 77 tőből álló kábítószer-ültetvényre, illetve a termesztéshez szükséges eszközökre és berendezésekre bukkantak.

Fotó: MekliZ fotóstúdió

Csupor Máté százados elmondta, a csoport tagjai nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt – mivel néhány éve közülük többeket gazdasági bűncselekmények miatt eljárás alá vontak – azonban így is közel másfél éves nyomozási munka eredményeként sikerült összegyűjteni azokat a terhelő információkat és bizonyítékokat, amelyek alapján látókörbe kerültek a kábítószer-kereskedelmet irányítók és a bűnbanda tagjai. Az akció sikere egyébként egy kiváló kooperációs munka eredménye, amely bravúros rendőri beavatkozással ért véget. Hangsúlyozta, a nyomozás, az előkészítés és a beavatkozás során is minden segítséget megkaptak az érintett kapitányságoktól, az NNI-től és a TEK-től is.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője az NNI munkáját bemutatva elmondta, hogy részükről a szálak egészen Miskolcig vezetnek. Ott került az NNI nemzetközi bűnözés elleni csoportjának látóterébe, egy fogyasztó s egyben elosztó, aki egy győri csoportra hivatkozott, mint beszerzési forrásra. Elmondása alapján a győri szerveződés a fogyasztókat és a dílereket is ellátja anyaggal. A gyanúsított információja alapján 2019. augusztus 22-én Budapesten a rendőrök elfogtak egy három fős társaságot: egy magyar, egy horvát és egy koszovói férfit. Velük összefüggésben két kisbuszt is átvizsgáltak, amelyekben összesen 46 kg növényi törmeléket találtak. A fellelt kábítószer feketepiaci értéke megközelítette a 15 millió forintot. Bebizonyosodott tovább az is, hogy a három férfi kapcsolatban áll a győri csoporttal, így a nyomozást az NNI végleg átvette és a hatékony felderítő munka miatt felvette a kapcsolatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal.

Fotó: police.hu

A június 30-ai helyszíni rajtaütés során kiderült, a győrszentiváni és győri gyanúsítottak magas fokú konspiráció mellett folytatták tevékenységüket, amelyet a helyszíneken lefoglalt több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon készülék, valamint SIM kártya is bizonyít, illetve az is igazol, hogy tevékenységük során több, a személyükhöz nem köthető gépjárművet használtak. Az akció idején az egyik fő irányító, a 37 éves V. Csaba nem tartózkodott otthonában, majd miután tudomást szerzett a rendőri intézkedésről megpróbált elrejtőzni a hatóság elől. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő munkájának eredményeként azonban rövid időn belül sikerült beazonosítani a szökésben lévő férfi búvóhelyét, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége – még az akció ideje alatt – Tatán, egy apartmanban elfogott. Vagyonvisszaszerzés keretében a nyomozók – a hálózat vezető tagjaitól – három ingatlant vettek zár alá, nagy értékű gépjárműveket, elektronikus eszközöket, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le.

Fotó: MekliZ fotóstúdió

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy összesen 12 gépjárművet foglaltak le, s a házban többek között a mosógépen, a szennyestartóban, asztalokon, s az ablakokon kidobálva is találtak különböző kiszerelésű kábítószer-csomagokat. Illetve a kertben a bokrok alatt injekcióstűket is felfedeztek a nyomozók. Ezek is mutatják, hogy a nem csak kereskedők és terjesztők voltak a család tagjai, hanem használói is különféle szereknek, illetve hogy óvatosságról nem igazán beszélhettünk esetükben.

A házban és környékén az akció során 800 gramm fehér port, 850 gramm növényi származékot és 90 gramm kristályos anyagot találtak amelynek mindegyikéről bebizonyosodott, hogy kábítószerek. A házkutatás során lefoglaltak egy széfkulcsot is, s a bank jelzése szerint a család más tagjai még aznap próbálkoztak a pénzügyi intézetnél, hogy a széfet kérésükre nyissák ki, mivel elvesztették a kulcsát. Természetesen a tervük nem sikerült, a pénzintézet értesítette a hatóságokat.

Érdekes adalék még hogy az egyik helyszínen elfogott férfi testvére még aznap megjelent a rendőrségén, hogy testvére helyett magát adja fel, ám távozni már egyikük sem távozott az épületből: őt is intézkedés alá vonták és kihallgatták.

Az NNI szálai egyébként Tétre is elvezettek, ahol két férfit fogtak el, akiket szintén kereskedéssel gyanúsítanak. Róluk kiderült, hogy a családi bandától függetlenedni akartak, erre a szerintük megfelelő helyszín Tét volt, ahol a kábítószer-termesztésbe is belefogtak.

Fotó: MekliZ fotóstúdió

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 37 éves V. Csaba, a 34 éves V. Lajos, a 30 éves V. Roland, a 24 éves V. Róbert Lucián, a 46 éves V. Róbert és a 74 éves M. Erzsébet győri lakosokat, valamint P. Márk 30 éves nagyszentjánosi, Sz. József 40 éves szombathelyi lakost jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság – az akcióval egy időben – a fenti bűnözői csoporthoz tartozó drogfogyasztókat fogott el, akikkel szemben kábítószer birtoklása miatt indítottak eljárást.

Dr. Kovács Róbert főügyész helyettes elmondta, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség az eljárás során hét gyanúsított letartóztatására tett indítványt a szökés, elrejtőzés, továbbá az eljárás megnehezítésének veszélye miatt, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében. Egy gyanúsított esetében az elrejtőzés ténye is megállapítható volt. A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva mind a hét gyanúsított letartóztatását elrendelte egy hónapra.

A sajtótájékoztató végén kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy ezzel a június végi akcióval a családi szerveződés főbb tagjait, vezetőit sikerült elfogni, ám a nyomozás folytatódik, s várhatóan az ügyhöz és a most elfogott személyekkel összefüggésbe hozható további drogterjesztéssel és fogyasztással összefüggésbe hozható személyt sikerül majd elszámoltatniuk a jövőben is.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #híradó | #rendőrség |
Hirdetés