Győri tanító az ország #Zöldség-Gyümölcs Hőse

Fotó: NB
Németh Boglárka
2022.10.13. 13:33

Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett 2022-ben az ország #ZöldségGyümölcsHőse. A díjat csütörtökön adták át a lelkes, fiatal tanítónak, aki Álomerdő projektjével lett a befutó.

Hirdetés

Szabó Krisztián együtt ültet magokat és palántákat, közösen takarít be, valamint készít egészséges szendvicseket vagy épp nassolni valókat az alsósokkal. A 2.b-sek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program keretein belül meghirdetett pályázatnak köszönhetően egy gyümölcspréssel és 100 kg zöldséggel és gyümölccsel is gazdagabbak lettek. 

Szabó Krisztián díját csütörtök délelőtt adták át. A lelkes tanító szerint  ez az elismerés nem csak neki, de a gyerekeknek, az iskola többi pedagógusának és a szülőknek is szól. “A pályázatban főként az előző tanévnek a munkáit gyűjtöttem össze. Abban a tanévben az egészséges nasik, harapnivalók világát mutattam be a gyerekeknek. Készítettünk például cukkini pizzát, ehető virágos szendvicskrémeket és szörnyecske alakú szendvicseket is. Azt gondolom, hogy így, a színek, különböző ízek segítségével hamar meg tudjuk a gyerekekkel szerettetni a zöldségek, gyümölcsök világát. Azt gondolom, hogy a sokszínűség miatt kaphattuk meg ezt az elismerést.” – mondta el a Győr+ Médiának a nyertes vizuális nevelés, természetismeret tanító.

A gyerekek nagyon örültek a 100 kg gyümölcsnek és zöldségnek, amik között volt sütőtök, sárgarépa, alma, szilva és szőlő is. Ezek mellett apró figurákat, könyvjelzőket és mesekönyvet is kaptak, továbbá egy gyümölcsprést, melynek segítségével egészséges turmixokat is készíthetnek majd. A fiatal tanító iskolakertet is művel az alsósokkal, együtt ültetik el a magvakat, közösen takarítanak be és készítenek finomságokat is az itt termesztett, bio zöldségekből, gyümölcsökből.

A mai világban a legfontosabb oktatási, nevelési célunk a természet szeretetére való nevelés és ennek az iskolakert egy nagyon jó eszköze, módszere. Mindig  tevékenykedünk kint a kertben, azt gondolom, hogy az a legfinomabb, amit mi a saját kezünk által termesztünk. A gyerekek is mindig mondják, hogy amit itt termesztünk – például a retek – az finomabb, mint a bolti retek. Kis helyen is kertészkedünk, ezt a gyerekek haza is tudják vinni, tehát otthon már a kis balkonokon, erkélyeken is kertészkednek, nevelnek zöldséget, gyümölcsöt és növényeket is.” – mesélte Szabó Krisztián. 

Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke szerint a legjobb helyre került a díj. Ez egy országosan meghirdetett verseny volt, az Európai Unió által meghirdetett pályázat során a zöldség-gyümölcs fogyasztásra ösztönzés volt a cél, ezért megtiszteltetés Győr-Moson-Sopron megye számára, hogy a sok pályázó közül a mi egyik iskolánk, illetve egyik pedagógusunk nyerte ezt a pályázatot. Mint hallottuk, ő ezt komolyan is gondolja, nekem is tudott újat mondani, én csak gratulálni tudok, mert nem csak ő, de a gyerekek is ügyesek voltak. Úgy gondolom, hogy ez a jövő, hogy a gyerekek megszeressék ezt.”– emelte ki Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke. 

A kamara országos kertészeti osztályának elnöke szerint bár Magyarország az EU-ban el van maradva az ajánlott napi zöldség és gyümölcs beviteltől, a jelenlegi törekvésekkel ez gyorsan változni fog. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Unió programjába jelentkezve vállalta azt, hogy az alsó tagozatosokat és a kamaszokat információval látja el, hogy miért érdemes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ez a célcsoport a legjobb, hiszen az általános iskolából lesz az az eredmény a későbbiekben, hogy az ő családjukban, mikor felnőnek, már nem lesz kérdés, hogy fogyasszák vagy ne fogyasszák a zöldséget, gyümölcsöt.– hangsúlyozta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti Osztályának elnöke. 

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #iskolák | #pályázat |