Hirdetés
Népművészeti kiállítás

Győri Gránátalma-díjasok

Fotó: hagyomanyokhaza.hu
Földvári Gabriella
2021.04.28. 10:00

Rangos elismerést kaptak győri alkotók, munkáikat pedig az Élő Népművészet című online tárlaton láthatjuk, melyet a Hagyományok Háza szervezett.

Hirdetés

A 17. országos népművészeti kiállításon a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléjén, idén több mint másfél ezer népművészeti alkotás látható. A tárlatra 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 munkáját válogatták be.

Csapó Frigyesné hímző munkája

A helyi kiállításokat egy központi zsűri látogatta végig és ott válogatta ki a budapesti tárlat anyagát. A Kisalföldi Népművészek Egyesületének tagjai a zalaegerszegi regionális megmérettetésen vettek részt, ahonnan számos alkotás került be az országos tárlatra, sőt több díjat is elnyertek az egyesület tagjai.

Hirdetés

A kiállítás alkotóit díjazták, legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót ismertek el, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg.

A Kisalföldi Népművészek Egyesületéből Gránátalma díjban részesült: Csapó Frigyesné hímző, Erdélyiné Horváth Gabriella szövő, Káldi Károly fazekas, Kasza Miklós csontfaragó.

Arany oklevelet kapott: Bakó Ildikó tojásfestő, és Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia höveji csipke-készítő. Ezüst oklevéllel ismerték el Ángyán Csilla fazekas munkáit.

Káldi Károly fazekas munkája

A bemutatott tárgyak a 21. századi életmód minden területén hasznosíthatók. A kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban láthatóak a lakástextilek, viseletek, lábbelik, bútorok, ékszerek, kerámiák, játékok, hangszerek, használati és dísztárgyak.

Erdélyiné Horváth Gabriella alkotása

„Az alkotói utak különbözőek lehetnek, de bármelyik úton is járunk, az alapok hármas követelményét mindig szem előtt kell tartani: ezek a hagyomány, a tehetség és a mesterségbeli tudás. A kortárs népi iparművészetnek továbbra is meghatározó alapja a történeti hagyomány, amely – bármely hatás érte a történelem folyamán – mindig csak a közösség esztétikai szűrőjén keresztül nyert befogadást – – olvasható a kiállításról készült katalógus előszavában.

Ugyanitt hozzáteszik: „Napjaink népművészeti alkotásai legyenek esztétikailag nyitottak, legyenek érzékenyek az új iránt, de sohase veszítsék el a népművészeti hagyományban gyökerező értékeiket. A harmadik alappillér a mesterségbeli tudás, a tárgy mívessége. Minden szakágnak kialakultak évszázadok alatt a kézműves technikái, melyek meghatározó jegyekkel látják el a népművészeti tárgyakat. A jövőben alkotóknak és bírálóknak továbbra is szigorúan kell ragaszkodniuk ehhez a mívességhez, mely a tárgyak értékét adja.”.

A kiállítás és a róla készült kisfilmek itt találhatók: https://elonepmuveszet.hagyomanyokhaza.hu/2021/

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr | #művészet |
likeold
a fb oldalunkat