Hirdetés

Győrben versenyeznek a jövő fizikusai

Fotó: Vig Norbert
Kárpát Zsolt
2022.05.20. 17:03

Péntek délután az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a 32. Öveges József Kárpát-medencei fizikaverseny döntője. A nyolcadik évfolyamosok közül az országból és a határon túlról összesen 72 jutottak a döntőbe.

Hirdetés

A győri Városháza Dísztermében a társrendező és egyben a házigazda Kazinczy Gimnázium igazgatója Németh Tibor köszöntötte a résztvevőket: „Közel 20 évvel ezelőtt ez a verseny a Kazinczy Gimnáziumban lelt otthonra. Erre azért vagyunk büszkék, mert ezt a megmérettetést általános iskolásoknak rendezzük meg. Biztos vagyok benne, hogy azok a gyerekek, akik idáig eljutottak egész életükben szeretni fogják a fizikát, és remélem, hogy a későbbiekben tanítani is fogják azt a tantárgyat, hiszen hatalmas szükség van a fizikatanárokra.

A verseny névadója, Öveges professzor már egészen korán rájött arra, hogy nem a lexikális tudás, hanem sokkal inkább a problémamegoldó képesség számít. A szervezőknek és a zsűrinek is ez a hitvallása, hangzott el a megnyitón.

Hirdetés

Az idei versenyre több, mint kilencszázan jelentkeztek, közülük a legjobbak jutottak be a győri fináléba. Szombaton tesztek, és sok különleges feladat vár a diákokra, neves szaktekintélyek állították össze a kérdéseket.

Végre két év után újra személyesen találkozhatnak a résztvevők egymással, emelte ki Szeles Szabolcs győri alpolgármester: „Online módon nem lehet igazi versenyeket tartani, és biztos vagyok abban, hogy a diákoknak szükségük van ilyen jelenléti erőpróbákra. A megmérettetésekre azért is nagy szükség van, hogy megtanuljuk kezelni a stresszhelyzeteket, és meg kell tanulni nyomás alatt teljesíteni.”

A szombati teljes versenynap után vasárnap délelőtt szintén a Városházán tartják meg a döntő eredményhirdetését.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #fizika | #Győr+ TV | #híradó | #tudomány | #verseny |
likeold
a fb oldalunkat