Győrben találkoznak Európa borlovagjai

Fotó: Vig Norbert
Kárpát Zsolt
2022.04.23. 14:21

Nemzetközi lovagi napra gyűltek össze az Európai Borlovagrend tagjai. Szlovákiából, Litvániából, Ausztriából, Horvátországból, és Szlovéniából is érkezett borlovagok a győri eseményre.

„Az Európai Borlovagrend eddig Eisenstadtban rendezte meg a lovagi napot évente egyszer, azért is nagy megtiszteltetés, hogy most mi lehetünk a házigazdák”  – mondta a Győr+ Médiának Tagai István, az  Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának pro konzulja, aki hozzátette, az Európai Borlovagrend 27 országban működik és több mint 5 ezer tagja van. Magyarország 288 borlovaggal büszkélkedhet, és a magyar legátus székhelye Győr.

Rózsavölgyi László Győr kulturális, oktatási, sport és turisztikai bizottságának elnöke a Győri Bencés Gimnázium dísztermében nyitotta meg az eseményt.

„Azért fontos ez a találkozó Győrben, Szent László városában, mert a borlovagrend értékei nem állnak messze a győri szívtől.  A barátság, az európaiság, a lovagiasság, ezek mind-mind olyan erények, amelynek Győrben is szép számmal vannak követői. A borral kapcsolatos élményeknek pedig nagy hagyományai vannak városunkban, gondoljunk csak a Kantharosz gálára vagy a bortörténelmi versenyre, így örömmel támogatta a város ezt a találkozót.”  – emelte ki Rózsavölgyi László.  

A nap folyamán több előadást hallgathatnak meg a résztvevők a Borlovagrend eredményeiről, fejlődéséről. Majd délután  a Bencés templomban kerül sor arra a különleges ceremóniára, ahol az arra érdemes tagok megkapják a szervezet legmagasabb rangú, gyémánt fokozatú kitüntetését.

Galéria: Vig Norbert