Hirdetés
Alpolgármesteri értékelés

Győrben kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem

Fotó: Győr+
Szigethy Teodóra
2021.04.22. 19:52

Talán még soha nem mozdult ennyire együtt a város – annak vezetése és lakói – azért, hogy tisztább, élhetőbb legyen környezetünk, s hogy valamit visszaadhassunk a természetnek, aminek részesei vagyunk. Radnóti Ákos alpolgármester arról beszélt lapunknak, hogy Győr mit s hogyan tesz a Föld napja kezdeményezés céljainak teljesüléséért.

Hirdetés

Radnóti Ákos elmondta, dr. Dézsi Csaba András polgármesterré válása óta kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem Győrben. Az alpolgármesteri feladatai közé is bekerült, eddig ilyen feladattal nem volt megbízva, valamint létrejött a környezetvédelmi bizottság, aminek munkáját a képviselők mellett szakértői tagok is segítik.

A polgármester meghirdette azt is, hogy Győr legyen a legtisztább magyar város. Ez önmagában egy fontos cél, de külön-külön is több környezetvédelmet segítő döntés született – mutatott rá Radnóti Ákos.

Hirdetés

Az alpolgármester részletezte, kiemelt faültetési program indult el a városban, megközelíti a kétezret az elültetett fák és cserjék száma. A polgármester kezdeményezésére létrehozták a Győrkőcligetet, 2020-tól minden Győrben született gyermek kap egy fát, a DAC-pálya mellett már most több mint száz fa zöldell a győrkőcökért. A területen valamivel több mint 800 fa fér el, s ha betelik, keresnek új helyszíneket.

A környezetvédelmi bizottság feladata, hogy karoljon fel minél több környezetvédelmi feladatot, ötletet, s álljon az élére – hangsúlyozta Radnóti Ákos.

A bizottság indította el a fecskevédelmi programot is. Ez azért is fontos, mert valahol minden mindennel összefügg. A fecskék egyedszámának csökkentése az ember életére is hatással van. Ha nem eszik meg a kártevőket, azt érezni fogjuk a bőrünkön.

Az alpolgármester közölte, a város minden döntésében, beruházásában szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok. Az új autóbuszok beszerzése is adott hozzá a célhoz, hiszen az új járművek kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régi 20-30 éves buszok. Ugyanígy a GyőrBike Közösségi Bérkerékpár Rendszer és a kerékpárút-fejlesztések, a parkosítás, virágosítás, a vásárcsarnok felújítása, a piac visszaköltöztetése a Dunakapu térre is azt szolgálják, élhetőbb legyen a város – sorolta az alpolgármester. Utóbbiak azért voltak fontos kezdeményezések, mert átgondoltabb fogyasztásra ösztönzik az embereket, a felesleges túlvásárlással szemben.

Ugyan nagyobb a köztisztaság, mégis van még mit tenni. A kulturált hulladékelhelyezéshez minden adott, a szelektív szigetek megfelelő használatával elérhető, hogy a háztartásoknak kevesebbszer kell kitolni a kukát.

A munka folytatásához azonban az alpolgármester szerint mindenki részéről felelős, tudatos gondolkodásra van szükség. Radnóti Ákos fontosnak nevezte, hogy a képviselők saját területeiken kezdeményeznek akciókat a környezet megtisztítására. Ezzel példát mutatnak embertársaiknak. A Föld napján Radnóti Ákos több társával vállalta, hogy Adyvárosban három szelektív sziget környékét takarítja ki.

Az alpolgármester rámutatott, vannak megosztó témák, ahol a megszokás még nagyúr. Ilyen például a kerti égetés kérdése: van, aki ragaszkodik a megszokott módszerekhez, de van, aki nyitott az új lehetőségekre, s azért, hogy a környezettudatosabb lehetőséget válassza, még tenni is hajlandó. Közösségi célok vannak, a szemléleten változtatni kell – hangsúlyozta.

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat