Győrben is mérnek, zajlik a Speedmarathon

P. Csapucha Adrienn Fotó: Pécskai István
2023.04.21. 14:24

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva április 21-én reggel Győrben és vármegyénkben is elindult a Speedmarathon. A rendőrség több helyszínen sebességellenőrzést tart egészen szombat reggelig. Pénteken a Széchenyi-hídon mértek a hatóság szakemberei.

Javában zajlik az a kampány, melyben Európa-szerte az autósok sebességét ellenőrzik a rendőrség munkatársai. Hazánkban az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a vármegyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit. Így került be a listába a győri Széchenyi-híd is, ahol már pénteken kora reggel kontrollálták a közlekedőket. A gyorshajtókat azonnal félreállították és a helyszínen sor került a büntetési tétel megállapítására is.

„A ROADPOL konferenciáján az érintettek meghatározzák, hogy melyik hónapban milyen tematika alapján végezzenek ellenőrzést a rendőrök. Áprilisban egész Európa a sebességtúllépésre koncentrál, ennek megfelelően az ellenőrzés hetében hosszabb-rövidebb ideig tartunk méréseket. A Speedmarathon speciális, hiszen ilyenkor 24 órán keresztül végezzük ezt a tevékenységet” – mondta portálunknak Perjámosy István, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályánk vezetője. A rendőr alezredes hozzátette, hogy az ellenőrzések során eddig közel 200 intézkedésre volt szükség, de a cél nem a gyorshajtások dokumentálása, sokkal inkább a sebességtúllépés veszélyeire való figyelemfelkeltés. „Közlekedéspolitikai célkitűzésünk szerint 2020-hoz képest 2030-ig 50%-kal szeretnénk csökkenteni a balesetek számát. Ennek egyik módja a rendőri ellenőrzés és ezen belül a sebességellenőrzés is” – emelte ki Perjámosy István.

A már ismertetett 200 intézkedés közel fele Győrhöz és a város térségéhez, negyede Sopronhoz és környékéhez köthető, a fennmaradó szám pedig a vármegye egyéb területein detektált sebességtúllépés.

A két legnagyobb szabálysértés során egy autós lakott területen belül 92 km/h-val autózott, míg egy másik lakott területen kívül 148 km/h-val közlekedett.

A vármegyei helyszínek listája IDE KATTINTVA elérhető!

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid