Győrbe érkezett a világ kerékpáros békenagykövete

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2021.09.22. 15:34

Zelei József, a Világ Kerékpáros Nagykövete érkezett városunkba, akit Radnóti Ákos, sportért is felelős alpolgármester fogadott. A nagykövet több, mint 18 éve kerekezik a békéért, ez idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot teljesített.

Győri biciklisek kísérték, így érkezett meg a Városháza elé, Zelei József, kerékpáros békenagykövet. Ezúttal szeptember 10-én indult útnak az országház elől, pénteken pedig oda is tér vissza. Minden megyeszékhelyet meglátogat, ez is a Kárpát medencei Benyovszky Móric kerékpáros emléktúra része.

Zelei József a Győr+-nak elmondta: Győrbe szinte már hazajön, hiszen már hatodszorra kerekezik át a városon. A nagykövet kiemelte, hogy korábban békefát is ültetett. „Győr egy nagyon sportos város és remek kerékpárútjai vannak.” – tette hozzá a sportember.

A békenagykövet 2004-ben indította el Békemisszióját minden évben biciklin világszerte demonstrálja a sport, az egészséges életmód, a külső-belső harmónia és a béke elengedhetetlen fontosságát. Eddig 46 béketúra, közel 120 ország és állam, 5 kontinens és több mint 85 ezer kilométer van a háta mögött.

A békenagykövetet Radnóti Ákos fogadta a Városháza előtti téren. Az sportért is felelős alpolgármester Győr várossá válásának 750. évfordulója kapcsán egy kis ajándékkal is készült Zelei Józsefnek.

Radnóti Ákos kiemelte: nagyon örül, hogy a kerékpáros sportot népszerűsítő sportember a 750. jubileumi évben is meg tudta látogatni Győrt. Az alpolgármester hozzátette: a város is sokat tesz azért, hogy a győriek megkedveljék a kerékpározást, ezért jó minőségű bicikli utakat építenek és több kerékpárral kapcsolatos fejlesztés is történt az elmúlt időben, továbbá a jövőben is sokat dolgoznak majd azon, hogy mindenki nyugodt szívvel tegye le az autót és pattanjon nyeregbe.

A nagykövet holnap Komáromba teker, ezt követően pénteken, a fővárosban, a parlament előtt zárul majd a mostani túrája.

Galéria: O. Jakócs Péter