Kiváló pedagógusokat és sportszakembereket díjaztak

Győr élen jár az oktatásban

Venesz Klaudia Fotó: Marcali Gábor
2024.05.30. 17:55

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottsága köszöntötte pedagógusnap alkalmából a városban tevékenykedő, az oktatási és sportéletért kimagaslóan teljesítő munkatársakat.

Az oktatásban végzett kiemelkedő munka mellett ezúttal a város sportéletéért tevékenykedőket is kitüntették. Az elismeréseket olyan személyeknek adják át, akik példamutatásukkal is méltóak azokra. Az oktatás és a sport szorosan összefügg, hiszen mindkettőhöz kitartás, szorgalom és némi tehetség is kell – emelte ki köszöntőjében dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Siker a szülőnek, ha a gyermeke elkezd beszélni, siker az, ha két lábra áll és elkezd járni, ha el tud mondani egy verset az óvodában, és ugyan ez igaz a sportra is: nagyon nagy siker olimpiát és világversenyeket nyerni, ahogyan az is, hogy ma Győr városában minden eddiginél több igazolt sportolónk van. Ők tartoznak egy olyan közösséghez, ahol jól érzik magukat és egészséges mozgástevékenységet végeznek, amit ha egyedül próbálnának meg, számos esetben nem sikerülne. Ezt úgy hívják, hogy csapat, úgy hívják, hogy közösség, melynek egyetlen célja Győr város fejlődése – véli a városvezető.

Magyarország legsikeresebb városa vagyunk, részben iparunknak és a hadi eseményeknek köszönhető, éppen ezért kértük fel a szakembereket arra, hogy tananyagként szerepeljen Győr történelme a szakközépiskolai tananyagokban – tartja egyik legnagyobb sikerének a polgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő visszaemlékezett az egy évvel ezelőtti ünnepségre, melyen a pedagógus életpálya törvény és béremelés foglalkoztatta az oktatói közösséget. Elmondta, hogy uniós forrásból további bértömeg-növekedést tudnak elérni. A korábbi, átlagosan 32,3%-os béremelést további növekedés fogja követni 2025. január 1-jétől – jelentette be a képviselő. Győr kiemelkedően teljesít az oktatás terén: a szakképzésben, technikumokban, gimnáziumokban és a felsőoktatásban is jeleskedünk. Simon Róbert Balázs szerint a pedagógusi pálya ismét vonzó, hiszen emelkedett a felsőoktatásban a tanári pályára jelentkezők száma, és az uniós átlaghoz képest sokat, az összköltségvetés 5%-át fordítja az állam az oktatás fejlesztésére, míg az unióban ez az átlag 4,5%.

A köszöntő beszédek után díjazták a pedagógusok és a sportélet kiválóságait.

Dr. Bókáné Váczi Ilona

Az OKSTB javaslata alapján dr. Bókáné Váczi Ilona a Győri SZC Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Technikum és Kollégium tanára részére több évtizedes kimagasló és lelkiismeretes pedagógusi munkájáért, valamint az ifjúságvédelem területén kifejtett, példaértékű tevékenységéért kapott Győr Oktatásügyéért díjat.

Máté Mária

Máté Mária, a Kovács Margit óvoda igazgatója részére a négy évtizedes odaadó, lelkiismeretes, gyermekközpontú óvónői, valamint több mint egy évtizedes innovatív, magas színvonualú vezetői munkássága, a tehetséggondozás területén kifejtett példamutató tevékenysége elismeréseként Győr Oktatásügyéért díjat kapott.

Németh Péter

Németh Péter, a győri Fekete István Általános Iskola igazgatója részére több évtizedes aktív, innovatív és magas színvonalú pedagógiai, valamint közoktatási szakmai tevékenysége, vezetőként végzett, példaértékű munkája, a tehetségfejlesztés mellett a hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű, a mozgássértült, a kiemelt bánásmódot igénylő tanulók támogatása, valamint az esélyegyenlőség biztosítása érdekében nyújtott szerepvállalása elismeréseként Győr Oktatásügyéért elismerésben részesült.

Kolozsváriné Csay Renáta

Kolozsváriné Csay Renáta kajakozó, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu edzője részére a minden idők legeredményesebb maratoni kajakosa cím megszerzése, valamint a győri kajak-kenu sportágban betöltött, eredményes sportszakemberi tevékenységének elismeréseként Győr Sportjáért díjat kapott.

Auer Károly

Auer Károly, a Győri Férfi Kézilabdáért Közhasznú Alapítvány kurátoraként, a győri férfi kézilabdázás területén kifejtett, több évtizedes, álhatatos, sportolói és sportszakemberi teljesítményéért Győr Sportjáért elismerésben részesült.

Meronka Péter

Meronka Péter újságíró, riporter, az Oxigen Media győri programigazgatója részére a győri sportélet, a klubok és sportolók eredményeinek a szurkolókhoz, közösséghez történül eljuttatása terén kifejtett, több évtizedes, fáradhatatlan munkája elismeréseként Győr Sportjáért díjat adományozott az OKSTB.

Az általános- és középiskolák számára készült könyvcsomatot, amely Győr történelmének az oktatásba való beépítését segíti, az ünnepség végén vehették át az oktatási intézmények képviselői.

Szeles Szabolcs alpolgármester pohárköszöntöjében elmondta, hogy a díjak kiosztásában egyre nehezebb feladat hárul a felterjesztések után a jutalmazottak kiválasztására, hiszen Győr bővelkedik a szakmai kiválóságokban.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #kitüntetés | #Oktatás |