Győr az ország legdinamikusabb és legélhetőbb városa

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.04. 08:28

Érdekes és tanulságos eredményeket publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kutatás a hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságát vizsgálta és rangsorolta, az adatok pedig azt mutatják: Győr az ország legélhetőbb, leginkább fejlődő városa. Kimagaslóak a kereseti és oktatási lehetőségek, mindezt pedig kellemes és tiszta lakókörnyezetben érhetjük el.

A tanulmány nemzetközileg használt és bejáratott mutatók alapján hasonlítja össze különböző városok indexeit. Az Egyesült Nemzetek által 2018-ban elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél közül a következő hármat vizsgálták: a tisztességes munka és gazdasági növekedés, az ipar, innováció és infrastruktúra, és a fenntartható városok és közösségek szempontjából hasonlították össze a 25 megyei jogú várost. Ugyan az adatok a 2020-2021-es évekből származnak, a listában a 2022-ben megyei jogú várossá vált Baját és Esztergomot is megtaláljuk már.

Az összesített pontszámok alapján 5 különböző csoport alakult ki, az első, legmagasabb pontszámot elérő csoportban két várost találunk: Győrt és Veszprémet. A kutatás rámutat: ma a legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városnak számít megyeszékhelyünk. Mindhárom vizsgált értékben a legmagasabb pontszámot kapta Győr, összesítve a 33 szempont alapján 65,44 pontot. A két megyeszékhely komplex indexei alapján míg Győrnek a munkalehetőségekben és az innovációban, addig Veszprémnek az élhetőségben és a fenntarthatóságban erősebb a pozíciója.

A kiváló munkalehetőségek következtében nálunk magas az egy lakosra jutó nettó éves jövedelem (1.662.287 forint), ugyanakkor alacsony (mindössze 0,4 százalék) a 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya. A jövedelem a vizsgált évekhez képest természetesen már jóval magasabb a kormány által hozott, béremelő intézkedéseknek köszönhetően.

A város lakóinak elégedettsége az anyagi helyzetével 5,9 (0–10-es skálán), ami a legmagasabb kategóriába tartozik. Győr közép- és felsőoktatása kimagasló színvonalú, a Széchenyi István Egyetem a város életében meghatározó, szorosan egybeforrt annak gazdaságával és szellemi életével. A város hangulatához a számos műemlék épület is jelentős mértékben hozzájárul, és ez kihat lakóinak a lakókörnyezettel való elégedettségére – támasztja alá a kutatás, ebben a mérőszámban Győr 7,8 pontot ért el a 10-es skálán. Emellett fontos szempont a tiszta környezet, ami javítja a városképet: az összes keletkezett hulladék 20,4 százalékát gyűjtjük szelektíven, ami kiemelkedő eredmény.

A kutatás a Területi Statisztika című folyóirat 63. évfolyam 1. számában megjelent, Sikos T. Tamás–Szendi Dóra által írt, A hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságának mérése, 2020–2021 című tanulmány volt.

Győrben a legerősebb a gazdaság
Az egyik legfontosabb mutató a 180 napon túl is munkát kereső regisztráltak aránya. Ez Győrben 0,4 százalék, az átlag ezzel szemben 12,4 – tehát aki Győrben dolgozni szeretne, szinte biztos, hogy hamar talál állást magának. A kutatók arra is rámutattak, hogy ez a hatás nemcsak az Audi Hungária Zrt.-nek köszönhető, hanem a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózatnak is, ami Győrt ipari központtá is teszi amellett, hogy iskola- és egyetemi város is. A tisztességes munka és gazdasági növekedési mutatót figyelembe véve Győr 73,56 pontot kapott, a második helyen Tatabánya 69, harmadik helyen pedig Érd áll 65 ponttal. Itt az átlagérték a 25 városra nézve 48 pontra jön ki.

Győriek mondták Győrről:

H. Alexandra: 2014-ben egy jobb élet reményében költöztem Győrbe innen 300 kilométerről. Kinyílt a világ előttem! Egy fejlődő, változatos, de nyugodt városba költöztem, ahol rengeteg lehetőség várt! A számításomat megtaláltam és így mindig csak előre tekintek.

B. Márta: Tősgyökeres győriként természetesen nekem ez a legszebb, legélhetőbb város. Folyamatosan nyomon követjük, ahogy épül, szépül, fejlődik. Úgy tapasztaljuk, aki itt dolgozni akar, az talál munkát és rengeteg kikapcsolódási lehetőség is van. A fiam sem akar innen elköltözni, a Széchenyi-egyetemen tanul és itt képzeli el a jövőjét.

J. Gábor: A munkám miatt heti szinten járom hazánk településeit, így én biztos, hogy nagyra tudom értékelni a városunkat. Többek között az itteni munkalehetőségek, a fizetések miatt, valamint a tiszta, rendezett és sok szórakozási lehetőséget kínáló belváros miatt is.